Кметът Илко Стоянов по време на среща на местните власти от България и Македония: Ние сме част от един нов процес. Време е да рестартираме нашите държави и да дадем нов шанс на общините

Кметът на Благоевград Илко Стоянов взе участие в среща на местните власти от България и Северна Македония, организирана от Национално сдружение на общините в Република България, която се проведе в Сандански.
По време на форума бяха обсъдени възможности за съвместна работа на двете държави по Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ-ИПП през новия програмен период 2021 г. – 2027 г.

В рамките на дискусиите кметът Илко Стоянов подчерта, че политиката спрямо отделните териториални единици се нуждае от реформа, за да могат те да получат по-големи възможности за развитие. „Ние сме част от един нов процес. Време е да рестартираме нашите държави и да дадем нов шанс на нашите общини“, категоричен бе кметът на Благоевград.

В срещата участие взе и министър-председателят на България Кирил Петков.
„Осъзнавам много ясно, че за да направим промяна, за да функционира държавата както ни се иска, общините и изпълнителната власт трябва да работим заедно, ръка за ръка. Вие имате по-голяма тежест, защото хората виждат веднага резултатите от вашата работа. Ние пък трябва да дадем инструментите, за да можете да вършите своята работа“ – заяви министър-председателят Кирил Петков.

На срещата присъстваха представители на общини от регионите Североизточен, Източен и Югоизточен на Северна Македония, които могат да участват в трансграничната програма.
За форума в Сандански пристигна и участва и министърът на местното самоуправление на Република Северна Македония Горан Милевски.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене