Сандански – домакин на среща на местните власти от България и Северна Македония

Националното сдружение на общините в Република България организира работна среща между ръководствата на общините от България и Република Северна Македония, допустими за подкрепа по Програмата за трансгранично сътрудничество между двете държави. Това от българска страна са областите Благоевград и Кюстендил, а от страна на Северна Македония Североизточен, Източен и Югоизточен райони за планиране.
Домакин на срещата е община Сандански.

Във форума ще се включат заместник министър-председателят по регионално развитие и благоустройство и министър на регионалното развитие и благоустройството на Република България – Гроздан Караджов и министърът на местното самоуправление на Северна Македония – Горан Милевски.

Целта на срещата е запознаване на кметовете от двете страни на границата и техните администрации с дейностите за подкрепа заложени в бъдещата Програмата за трансгранично сътрудничество Интеррег-ИПП България – Северна Македония за програмен период 2021-2027 година, както и обмен на опит и споделяне на добри практики по съвместното реализиране на европейски проекти на местно ниво.

Кметовете на Гоце Делчев – Владимир Москов и на община Дупница – Методи Чимев са дългогодишни представители на българските общини в Комитета за наблюдение на Програмата за трансгранично сътрудничество България – Северна Македония от нейното създаване през 2007 г. и са сред най-активните участници в дейността му. Представители на двете общини участваха и в подготовката на програмата за новия период 2021 – 2027.

Сред гостите на събитието са и заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деляна Иванова и нейният колега от Министерството на местното самоуправление на Република Северна Македония Зоран Димитровски, представители на

Съвместния секретариат на Програмата за трансгранично сътрудничество, директорите на центровете за развитие на трите планови региона в обхвата й, както и партньорската организация на НСОРБ, обединяваща местите власти в Северна Македония – ЗЕЛС.
В рамките на събитието, Фонд ФЛАГ ще представи работата си и възможностите за финансиране и подкрепа на общински проекти.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене