7000 лева глоба ще плати Петрич за занемарен язовир

Административен съд-Благоевград постанови Община Петрич да плати 7000 лева глоба за неподдържан язовир. Решението на магистратите е окончателно.

Санкцията е наложена от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор заради неизпълнено предписание. Нейни служители са извършили проверка на 30 март 2018 година на язовир „Самуилово 044048“, собственост на Община Петрич. Експертите установили, че въздушният откос на земнонасипната стена е обрасъл с дървесна и храстовидна растителност. Веднага е издадено конкретно предписание да се почисти водоемът със срок на изпълнение до 30 октомври същата година. При повторна проверка на 30 януари миналата година е констатирано, че предписанието не е изпълнено.

Това бездействие на собственика на язовира е квалифицирано като нарушение на Закона за водите, на чието основание е наложена имуществена санкция.

Язовир „Самуилово“ бе държавна собственост, но преди две години бе актуван като общинска собственост. Построен е през 1991 година, водата му се използва за напояване на земеделски земи.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене