Протест на лозарите пред Министерство на земеделието

Националното сдружение на българските лозари излезе на протест днес пред Министерството на земеделието заради недоволство от липсата на адекватна политика за подпомагане на сектора.
Председателят на сдружението Петьо Бошнаков поясни, че след поредица от регионални протести и неизпълнени обещания от агроведомството, лозарите излизат на национален протест .

България е на опашката в ЕС по субсидиране на лозарството с 13,50 евро на декар годишно, докато в други страни, субсидиите достигат до 200-300 евро на декар.

„Вече се натрупа напрежение и хората не издържат, тъй като с повишаването на цените, не могат да изкарат производствената година и са в крайна нищета“, казва Петьо Бошнаков и припомня, че очакват поне обещаната им помощ по Covid мярката, в противен случай, ще има масови фалити в сектора:

„Три години работим на загуба и трябва да приключим производството. Ако има такава политика от страна на държавата, да кажат, че няма да се гледа лозя, няма да се инвестира в лозарство и да почнем изкореняването“.

Пред журналисти участник в протеста заяви: „Ние сме пред затваряне, защото тази минимална субсидия, която ни дават и ни сравняват с всички, които произвеждат зърно, им плащат 30% от разходите. А нас при 600 лв. разход ни дават също 30 лв. А ние реално създаваме работни места…“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене