Ще има ли мораториум върху продажбата на общински жилища? ОбС-Благоевград решава утре

Общинскит съвет в Благоевград решава утре ще се наложи ли мораториум за неопределено време върху продажбата на общински жилища. Предложението е на Общинска администрация. Причина за искането е големият брой заявления, които са подадени от началото на тази година. Мярката цели да се прекратят опити за злоупотреби с общинските апартаменти – да се купят на по-ниски цени, а после да се продадат на по-високи.

Председателят на местния парламент Радослав Тасков обясни днес, че членовете на Комисията по икономика, инвестиционно насърчаване и планиране имат различно становище от основното предложение. То предвижда да се преустанови подаването на заявления за закупуване на общински жилища за срок от две години, като това стане от момента на влизане на настоящата наредба в сила.

Предоставя се обаче срок от 3 месеца, след влизането й в сила, за лицата, ползващи до момента общински жилища, да подадат заявление за закупуване на общинско жилище.

Комисията счита, че започнатите производства, включително и подадени заявления за закупуване на жилище, по които има влезли в сила решения на Общински съвет, трябва да се довършват по реда на Наредбата, по която са започнали, с изключение на изискването на чл. 5, ал. 1, т. 5 на Наредбата за реда и условията за отдаване под наем и продажба на общински жилища в община Благоевград.

Съветницит утре ще дискутират и предложение за приемане на Наредба за изменение на Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на община Благоевград.

Промяната касае намаляване на таксата за отглеждане на домашно куче, което не е кастрирано. Към момента тя е 130 лв. Предложението е да бъде намалена на 30 лв.

Радослав Тасков уточни, че практиката показала, че сегашната сума за некастрирано куче се оказва непосилна за хората и не се плаща.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене