Кандидат шофьорите се видяха в чудо, изпитът все по-труден, а цената му…

Живи листовки чакат бъдещите водачи, а GPS ще ги изпитва на кормуването

След вицовете за блондинки най-много са ​шегите за шофьори и автоинструктори. И това не е случайно, имайки предвид, че шофьорлъкът си е от трудните занаяти.

Статистиката на сектор „Пътна полиция“ в Пловдив говори красноречиво, че нарушенията се увеличават с всяка изминала година. Пловдив е рекордьор по нарушения, по наложени глоби, както и по хванати пияни зад волана. Всичко това показва, че някъде веригата се къса.

Някои търсят вината в качеството на шофьорските курсове, други – в липсата на умения и дисциплина у седналите зад волана, а трети – в първите седем години, в които децата се подготвят за изпитанията на заобикалящия ги свят. Категоричен виновник за страшната ситуация по пътищата обаче няма посочен, пише „Марица“.

По официални данни в Пловдив и региона има действащи 400 000 шофьори. За цялата 2022 г. от КАТ са наложени почти 157 000 глоби, което се равнява на половината жители на града под тепетата. Тоест всеки втори е нарушител, а всеки трети шофьор в областта е с поне една глоба. Цифрите показват, че дисциплината зад волана се влошава, и то с бърза скорост.

Нараства и броят на тежките катастрофи с жертви. Обстановката на пътя вади на първа линия въпроса „Чия е вината?“, а докато се търси верният отговор, се мислят всевъзможни промени, които да елиминират негативните последствия и трагичната статистика. Само през последните две години десетки пъти се говори за промени в наредбите, касаещи провеждането на шофьорските курсове и изпити. Обобщено, предложенията изглеждат така:

 – Промяна в теоретичния изпит ​- предотвратяване на назубрянето на листовки; симулативни 10-секундни видео клипове, които ще развият способността на кандидат-шофьорите да мислят как трябва да се реагира в дадената ситуация, след което да дадат своя отговор.

 – Промяна в практическия изпит – определяне на маршрута, по който ще минават курсистите, чрез GPS система; премахва се субективният фактор и сценарий, при който изпитващият се смилява над кандидатите за книжка, да си затваря очите и да избира по-улеснен маршрут; няма как с тази система да се предоставят два еднакви маршрута на двама курсисти; 

 – Брюксел предлага е-книжка, която да замени всички 27 вида документи;

 – Провеждане на шофьорски изпит не само в светлата част на денонощието, но и по тъмно. 

От всички тези идеи в ход на реализация и официализиране са първите две. Пробите с GPS устройството например се оказаха неуспешни. Маневрите, които подава навигацията, се разминават с организацията на движението, подават команда за извършване на обратен завой на място, на което той е забранен.

В някои случаи пък маневрата е невъзможно да се извърши, тъй като GPS-ът изисква това да се случи на голям, натоварен булевард, по който автомобилите се движат с висока скорост, масово се оплакват автоинструктори, които ежедневно се сблъскват с опитите за реализация на всевъзможни хрумки.

И те се обединяват около мнението, че промяната в практическия изпит няма да повлияе на културата на шофиране до такава степен, че тя да се промени и по пътищата да няма толкова катастрофи. Така топката, която все по-често пада в полето на инструкторите, отново се връща към законотворците, към родителите и учебните заведения, отговорни за възпитанието, дисциплината и оформянето на личността като такава.

Търсенето на виновник за касапницата по булеварди и магистрали продължава. И всеки по веригата си върши работата – и инструкторите, и полицията, и законите. Кой може да спре катастрофите – солените глоби, по-голям брой униформени, повече часове кормуване?

Една от идеите е придобиването на книжка да се обвърже с образованието, друга – с плащането на осигуровки, трета пък гласи да можеш да станеш шофьор още на 16 години. Съвсем ясно е, че по въпроса с повишена трудност се мисли, но не и с категоричност. Още повече важи това за купуването на книжки, чиито притежатели със сигурност стават причина за главоломното нарастване на черната статистика.

Курсът за водачи поскъпва до 2 бона

Между 1000 и 1300 лв. излиза шофьорският курс в Пловдив към днешна дата. Сумата остава тази, при условие че курсистът успее да си вземе изпитите – теория и практика, от първия път. Ако най-добрият сценарий не се случи, то начинаещият зад волана ще плаща и за допълнителни часове, минимум 5. Това оскъпява курса с още към 120-150 лв. В Раковски например има обявена цена за курс в размер на 1500 лв.

Към момента се обмисля задължителните часове по кормуване да станат 44 вместо досегашните 31. Така средната цена на курса по обучение ще стане между 1500 и 1800 лв., като при допълнителни часове ще стигне и дори ще задмине 2000 лв.

„През следващата една година цените няма да се променят. Това трябваше да се случи много преди коронавирусната пандемия и войната в Украйна, по простата причина, че минималната заплата скача, стоките в магазина също, няма как и разходите ни да не скочат – за гориво, за поддръжка на колата и т.н. В момента цените за шофьорски курс са си в рамките на нормалното – минимална заплата и половина“, коментира ситуацията автоинструкторът Ивайло Василев.

blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене