За стоте дни управление българите пишат „Добър 3,57“ на кабинета „Петков“

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg, архив

„Алфа Рисърч“: 85% не са доволни от постигнатото за доходите и инфлацията

Оценка „Добър 3.57“ пише българското общество на правителството за изминалите 100 дни на управление, според проучване на „Алфа Рисърч“ за БНТ.

Стоте дни на кабинета „Петков“ бяха белязани с кризи във външната и вътрешната политика, войната в Украйна, Ковид вълна и нарастващи цени на енергоносителите.
„Тук виждаме сечения на три параметъра: първо, на нашето правителство се е паднала трудна задача, на второ място неудовлетворителни резултати в много направления и трето – очакването това правителство да има бъдещи постижения“, коментира Боряна Димитрова, социолог и управител на „Алфа Рисърч“.

53% от българското общество не смятат, че конфронтацията между управляващи и опозиция ще доведe до предсрочни избори през тази година, показват още данните.

На въпрос в кои сфери одобряват най-много постигнатото от кабинета и къде са нужни повече действия, като най-високи се открояват очакванията в сферата на доходите и инфлацията – над 85% не са доволни от постигнатото.

Обществото очаква и по-категорични резултати в съдебната реформа и енергетиката. Най-висок процент, над 40% от запитаните, виждат положителни резултати в отбраната и сигурността, позицията за войната в Украйна и външната политика, както и овладяването на Ковид кризата.

Вчера премиерът също отчете във видео стоте дни управление.

„Ние искаме да напредваме още по-бързо, не сме доволни от скоростта, с която идва промяната, но се радваме, че бързо или бавно тя идва – с по-малки крачки, отколкото и на нас ни се иска, но в правилната посока“, категоричен бе Кирил Петков.

Социолозите са проверили и какви са нагласите след арестите на Бойко Борисов, Севделина Арнаудова и Владислав Горанов.

Според 60.9% от хората акцията в късните часове на 17 март е провал на МВР, защото извършва арести без доказателства, но за 34.4% това е успех на правителството в борбата срещу корупцията. 4.7% остават без мнение.

Веселина Йорданова

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене