Само 40 собственици плащат такси за домашен любимец куче в Гоце Делчев

До 31 март е срокът за регистриране на домашните кучета в общинска администрация Гоце Делчев и заплащане на такса за домашния любимец, напомня местната власт. Статистиката до момента показва, че са регистрирани 140 кучета-домашни любимци, но само 40 от чоствениците заплащат дължимата такса, която е 10 лв. на година. Ето защо властта в Гоце Делчев ще провере информационна кампания с цел повишаване събираемостта на този местен налог. Приходите от такса домашен любимец ще отидат за ограничаване популацията на бездомните четириноги и създаване на определени терени за разходки на домашните любимци, обещават от общината.

Регистрацията на домашните любимци кучета става в кметствата по местоживеене. За да бъде издадено удостоверение за регистрация са необходими : парспорт по евростандарт, ваксинация срещу бяс, поставен микрочип от ветеринарен лекар.

„Паспорт на куче се издава обикновенно при първото му посещение във ветеринарен кабинет, когато докторът извършва обезпаразитяване, профилактичен преглед и по преценка се поставя и ваксината на същия ден или следващият, и се издава съответния паспорт.“, обясни ветеринарния лекар Нели Узунова.

 

„За да се удостовери собственост на домашния любимец е нужно четириногото да се чипира. Чипирането може да се извърши още при първото посещение на ветеринар, или малко на по-късна възраст, примерно след третата ваксина, когато кученцето е малко по-израстнало, за да не е толкова болезнено за него. Зависи и от породата, тъй като чиповете са малко големички , не са удобни за мини породи, затова предпочитаме малко да израстнат“, разяснява д-р Узунова.

Ваксината за бяс по принцип се поставя веднъж на три години, ако кучето няма да напуска пределите на страната. По преценка може да се поставя и всяка година, не пречи. А при излизане на животинчето от страната, е нужно задължително да се постави ваксина бяс 21 дни преди отпътуването или различен срок, според страните извън Европейския съюз.

Според Закона за ветеринарно-медицинската дейност, чл. 175, т. 1, за притежаване на куче ежегодно се заплаща такса по Закона за местните данъци и такси. Освободени от този налог са собствениците на кучета инвалиди, служебни кучета на организациите на бюджетка издръжка, кучета използвани за опитни цели, кучета, използвани от БЧК, кастрирани и ловни кучета.

Паспортът на кучето и удостоверението за регистрация ще трябва винаги да се носи от стопаните при разходка навън, за да бъдат представяне на контролни органи при проверка.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене