Фермери с 10-дневен ултиматум към управниците, после изкарват кравите на АМ „Струма”

Десетки животновъди от Пиринско приеха днес в Сандански протестна декларация, която вече е изпратена до премиера и министрите на околната среда и водите и на земеделието, храните и горите. Фермерите настояват за вземането на спешни мерки от държавата за спасяването на българското животновъдство. Те са категорични, че браншът загива заради рекордно високите цени на църното, фуражите, електроенергията и горивата. По този начин не могат да изхранват животните си, а продукцията им се оскъпява и на практика става непродаваема. Стопаните негодуват и от неправилното разпределение на средствата за 2022 г., от липсата на адекватна финансова подкрепа за сектора и от унизително ниската субсидия по ковид мерките. Друг проблем за стопаните в региона са новите планове на НП „Рила” и НП „Пирин”, които забраняват пашуването на едрите преживни животни в парковете. Според тях различни екоорганизации са в основата на тази забрана, а самите те искат по европейски проекти да отглеждат зубри и диви коне на територията на парковете, за да спечелят европейски пари.

Фермерите дават 10 дни срок на управляващите, за да проведат спешни срещи с бранша, както и да предприемат конкретни стъпки за решаването на проблемите, свързани с тежката криза в сектора. В противен случай животновъдите са готови да започнат протестни действия. Протестите ще стартира първо в Пиринско, като фермерите ще блокират автомагистрала „Струма” с кравите, говедата и овцете си. После ще предприемат организирането на общонационални протести.

 

 

„Искаме управляващите да ни чуят и да започнат веднага решаването на проблемите ни. Днес затворихме символично само за 15 минути булевард „Свобода” в Сандански. Кметът на общината Атанас Стоянов подкрепи исканията ни. Ще стане страшно, ако не се помогне на сектора. Искаме край на държавното бездействие, което обрича на гибел хиляди животни и стотици животновъди в цялата страна. Ако продължим по този начин, българско животновъдство няма да има. До няколко години българите ще забравят вкуса на родното месо – свинско, агнешко и телешко”, заяви за Илинден Прес лидерът на партия РЗС – Яне Янев, който е животновъд. Той предупреди, че без държавна подкрепа ни очакват рекордни цени на агнешкото месо в магазините по Великден, като то ще струва между 20 и 25 лева за килограм.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене