Издават документи за временна закрила на украинци в Благоевград

Днес по обяд в Благоевград се очаква да заработи пунктът за издаване на регистрационни карти за временна закрила на бежанците от Украйна. Такива центрове са обособени и във всички полицейски управления в областта.

Пунктът в ОДМВР в Благоевград е напълно оборудван, единната регистрационна система е тествана, а на място ще работят 7 полицейски служители, заяви директорът старши комисар Георги Кандев:

„Към момента са обучени 12 служители от Областната дирекция и 37 служители ще бъдат обучени от Държавната агенция за бежанците за работа със специализираната информационна система“.

До края на деня пунктовете за издаване на документите за временна закрила ще бъдат активни и в останалите полицейски управления в областта. Какви документи са необходими, за да се издаде регистрационната карта за временна закрила:

„Нотариално заверена декларация от собственика на жилището, в което лицето пребивава. Такава декларация обаче не е необходима в случай, че присъства лично собственикът на жилището, национален документ за самоличност на украинския гражданин. И третият документ – това е само за децата – удостоверение за раждане или паспорт на детето“.

До момента официално регистрирани по адрес в област Благоевград са 1100 бежанци от Украйна. Поискалите международна закрила от ДАБ чрез ОДМВР са 90.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене