НСОРБ: 250 000 евро са налични за заселване на хора, търсещи международна закрила

250 хиляди евро са налични у нас за заселване на хора, търсещи международна закрила. Това съобщават от Националното сдружение на общините, които са потърсили възможности за подкрепа на граждани от Украйна чрез Фонда „Убежища, миграция и интеграция“.

Общините, които приемат и осигуряват подслон на украински граждани, са били информирани, че по Фонд „Убежище, миграция и интеграция“ към МВР въз основа на предложените преди дни от Европейската комисия за законодателни изменения в регламентите и след влизането им в сила, ще могат да използват разполагаемите средства, а те са по Националната програма на страната по Фонд „Убежище, миграция и интеграция“, където към момента са налични 250 000 евро за заселване на лица, търсещи международна закрила.

Тъй като срокът за оползотворяването им е изтекъл в края на миналата година, след одобрение на предложеното изменение, ще се осигури възможност за използването им за други цели. В допълнение, за преместване в България на кандидати за международна закрила са налични 1 326 000 евро.

Очаква се становище на Европейската комисия за възможността за пренасочването им към други цели по програмите.

В рамките на програма „Вътрешни работи“ по Норвежкия национален механизъм наличният свободен ресурс в област „Убежище и миграция“ е в размер на милион и половина евро.

Към момента планираните средства по проекта на програмата по фонд „Убежище, миграция и интеграция“ за следващия програмен период са в размер на над 17 100 000 евро без националното съфинансиране.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене