84 проекта за по-чиста природа в Пиринско, училище иска пари за детско голф игрище

84 проекта подадоха училища, детски градини, образователни институции, общини и кметства от Благоевградска област в тазгодишната национална кампания „Чиста околна среда“. Инициативата е на Министерство на околната среда и водите и Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда /ПУДООС/ и е на тема „Обичам природата – и аз участвам“.

Управителният съвет на ПУДООС прие от тази година максималната стойност на проектите на отделните бенефициенти да бъде увеличена с 50%, съобщават от Областен информационен център – Благоевград. Всеки отделен проект на община или кметство вече може да бъде на стойност до 15 000 лева, а училищата и детските градини могат да кандидатстват с проекти до 7500 лв. с ДДС. Общият размер на средствата, отпуснати за провеждането на конкурса, е 3 500 000 лв., от които 2 000 000 млн. лв. са за проекти на общини и кметства, а 1 500 000 лв. – за държавни и общински училища, детски градини и ЦПРЛ/ОДК.

45-те проекта на образователни институции от цялата Благоевградска област са насочени към повишаване и затвърждаване на екологичната култура и самосъзнание сред подрастващите. С одобрените проекти ще могат да се финансират дейности от материален характер, пряко включени и необходими за учебния и възпитателен процес.

Освен площадки за игра и кътове за отдих част от училищата и детските градини са описали доста креативни идеи, за които търсят финансиране от ПУДООС. Така например СУ „Св. св. Кирил и Методий“, гр. Якоруда, и СУ „Св. Паисий Хилендарски“, гр. Кресна, се надяват да създадат зелени класни стаи на открито с финансиране от инициативата. ОУ „Никола Парапунов“, гр. Разлог, пък възнамерява да изгради площадка за детски голф в училищния двор, а малчуганите от ДГ „Дора Габе“ в Сандански – да отглеждат плодове и зеленчуци в собствена ферма. В СУ „Христо Смирненски“ в село Кочан пък възнамеряват да създадат дендрологична алея в двора на училището, а връстниците им от ПГ „Петко Рачов Славейков“ в Якоруда ще следят качеството на атмосферния въздух чрез специална система за мониторинг.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене