МВР с данни за престъпления на ексминистри на Борисов

Проверка на Главна дирекция „Национална полиция“, започнала на 16 декември 2021 година, показала, че има данни за евентуално извършено престъпление от двама бивши министри на здравеопазването в периода от началото на април 2020 година и началото на месец октомври 2020 година и от директор на държавна компания във връзка с проекта за изграждане на Национална детска болница. По това време ръководители на здравното ведомство са Кирил Ананиев и Костадин Ангелов, при третия кабинет на Бойко Борисов. И двамата в момента са депутати от ГЕРБ-СДС.

Шефът на държавната компания за детската болница пък е Иван Алексиев. Преди няколко дни от държавното обвинение съобщиха, че са образували досъдебно производство по случая, както и че се разследват длъжностни престъпления, но без да се уточняват постовете и периода.

Констатирано е, че от устройствена гледна точка довършване на заварения незавършен строеж на Национален институт по педиатрия, какъвто е бил замисълът на проекта, е недопустимо. От една страна, поради противоречие с действащите общ и подробен устройствен план, а от друга – поради противоречие с нормите за безопасност и замяна на възложител по вече проведена обществена поръчка с избран изпълнител, което е прецедент, тъй като Законът за обществените поръчки не регламентира подобна възможност. Въпреки това е извършено авансово плащане на стойност над 9 милиона лева с ДДС на консорциум от фирми.

Първоначално поръчката за изграждане на детска болница е възложена от Министерството на здравеопазването, след това е създадена държавна компания с капитал от 100 000 000 лв. и МЗ прехвърля на нея изпълнението на проекта. През октомври 2020 е подписано споразумение с изпълнителя, според което новата компания замества министерството и поема всичките му задължения по договора.

Работата по случая продължава.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене