Вицепрезидентът: Битката между гигантите и джуджетата е вечна, всеки сам избира какъв да бъде

Илияна Йотова беше гост на творческа вечер, посветена на 80-годишния юбилей на проф. Иван Маразов

„Битката между гигантите и джуджетата е вечна. Сред човеците също има гиганти и джуджета и всеки сам избира какъв иска да бъде.“ Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова, като се позова на книгата на проф. Иван Марозов. Йотова беше гост на творческа вечер, посветена на 80-годишнината на проф. Маразов – изтъкнат учен с международен авторитет и слава, траколог, изкуствовед, преподавател. Йотова цитира стихове от „Пътят на душите“: „Сами душите пътят си избират,/душевно просветление и възкресение,/или оковите на нравствения мрак!“ „Това е изборът днес, в нашите години, а не само времената на „златната утопия“ на предците ни“, изтъкна вицепрезидентът.

Йотова определи проф. Маразов като създател на света на траките, като институция и личност с митологични размери. „Проф. Маразов, вие сте от хората-вдъхновители на самочувствието ни на българи – наследници на древна история и богата култура, белязали развитието на много други народи и страни“, подчерта вицепрезидентът.

В приветствието си Илияна Йотова посочи поредицата книги на проф. Иван Маразов и Иван Гранитски, наречена на древногръцката богиня на паметта – Мнемозина. „За паметта днес говорим много малко, не са един и два нечестивите опити тя да бъде изтрита. Вашите книги, вашата наука ни дават тези толкова необходими знания. Вашите книги са и за днешния ден. В древната философия и вярвания на траките има много какво да вземем, за да обясним днешния свят и да намерим себе си“, изтъкна вицепрезидентът.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене