Проблеми на българо-македонската граница с автомобилите на българи с двойно гражданство

Проблеми на българо-македонската граница с автомобилите на българи с двойно гражданство
За пореден дискриминационен проблем, спрямо българите, които имат и македонско гражданство, ни сигнализират от Фондация „Македония“.

„От около седмица, македонските гранични власти не допускат в Република Северна Македония автомобили с български регистрационни номера, които са собственост на българи с двойно гражданство – и македонско и българско. Засега властите в Република Северна Македония не дават обяснение за тази забрана“ – съобщи Виктор Стоянов, председател на Фондация „Македония“. По думите му, това е нарушение на Европейската директива за европейските табели, която Република Северна Македония трябва да спазва.

„А, именно, че не можеш да шофираш автомобил с чужда регистрационна табела повече от 6 месеца на територията на държавата, от която си и подлежиш на глоба, но в директивата никъде не е записано, че не можеш да влизаш с този автомобил в собствената си държава. Нека пак да поясним, че говорим за лица, които са и македонски и български граждани и притежават автомобили с български регистрационни табели. Те не са допускани на държавата, от която са по произход“ – обясни още Виктор Стоянов.

За проблема вече са сигнализирани българските евродепутати, които трябва да обърнат внимание на това специфично нарушение и да сигнализират и Европейската комисия. Засега няма никакво обяснение за тази забрана от официалните македонски власти, включително и от македонската Агенция „Митници“.
„Тази разпоредба не се прилага за другите лица, които са граждани на едновременно на Република Северна Македония и на други държави, като Косово, Албания или Сърбия, които шофират автомобили с регистрационни табели на съответните държави. Това се отнася само за българите“ – уточни още председателят на Фондация „Македония“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене