Корнелия Нинова призова всички към търпение до петък

„Вместо да се пазарим кой да вземе мандата, да изчакаме президента и да съставим мнозинство за актуализация на бюджета, която е наложителна“. Това каза председателят на БСП Корнелия Нинова на пресконференция на левицата днес.

Тя обяви, че Мая Манолова е направила предложение да се съберат трите партии на протеста и БСП и да обсъдят три въпроса:

Да вземат решение помежду си на коя от партиите да връчи президентът третия мандат;
Да изработят приоритети за бъдещо управление;
Да се консултират за състава на Министерския съвет.

„Ние разбираме, че ситуацията е изключително напрегната, но тя пък затова изисква висока степен на отговорност. Както знаете, нашата позиция винаги е била да се спазват Конституцията и законите на страната, да има принципност и стабилност в нашите позиции и поне досега го показахме“, заяви Нинова.

„Няма как да погазим конституцията и да поставим президента в неловката позиция на коя партия да връчи третия мандат. Партиите не могат да вземат такова решение, то единствено в правомощията на президента Радев. Затова ние предлагаме всички да запазят спокойствие и търпение до петък“, уточни тя.

Ако мандатът бъде връчен на БСП, те веднага ще започнат разговори и ще работят да излъчат премиер.

Според председателя на БСП пред четирите партии има по-належащи задачи: да излъчат икономисти, финансисти и специалисти по финансова политика и до петък да постигнат съгласие относно актуализацията на бюджета.

„Вие всички сте били в парламента и знаете, че тази процедура, макар че тя е най-висшият политически акт в парламента, обикновено поражда противоречия“, отбеляза Нинова.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене