Предложение: Бюст-паметник на борецът Александър Томов в с.Склаве

Кметът на Сандански Атанас Стоянов търси съгласието на общинските съветници за издигане на бюст-паметник на славния борец Александър Томов – осемкратен световен и европейски шампион. Градоначалникът предлага мономентът да е в санданското село Склаве – родното място на българския борец.

Александър Томов е роден е на 3 април 1949 година в Склаве. С борба започва да се занимава, когато постъпва в средно училище. През 1971 година става световен шампион за първи път. Първият му клуб е „Спартак“-София, а първият му треньор е Веселин Маринов. Става шампион на България още на 17 години, а след прословутото обединение се превръща във водеща фигура в „Левски Спартак“, където негов треньор е Слав Славов.

Славният му път на международния тепих започва със световната титла от шампионата в София през 1971 година. Спечелва общо пет световни титли – в София, в Техеран, Катовица, Минск и в Сан Диего – през 1979 година.

Окичва се пет пъти със златото и на европейски първенства – в Катовице през 1972 г, в Хелзинки – през 1973 г, в Ленинград – през 1976 г, в Букурещ – през 1979 г и в Йонкьопинг – през 1984 година

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене