€3,3 млрд. помощ от ЕС за Западните Балкани

Лидерите на съюза потвърдиха европейската им перспектива
Северна Македония се задължи да спазва договора си с нас
Премиерът: Имат дълъг път да извървят, но им даваме шанс

3,3 млрд. евро помощ ще даде Европейският съюз на страните от Западните Балкани за битката с коронавируса и справяне с последиците от разпространението на COVID-19. Това стана ясно от изявление на премиера Бойко Борисов след участието му в днешната среща на върха ЕС – Западни Балкани. Тя се проведе чрез видеоконферентна връзка, макар по първоначални планове да трябваше да се състои в Загреб. Заради кризата с коронавируса се наложи да бъде реализирана онлайн. Отпуснатите средства да записани в декларация приета от лидерите на ЕС. Също така в нея е заложено допълнително да се дадат още 1,5 млрд за различни инвестиционни програми.

На заседанието лидерите на ЕС подкрепиха европейската перспектива на държавите от региона като дадоха зелена светлина за продължаване на присъединителния им процес. В същото време в документа от срещата залегнаха няколко важни точки, за които настояваше страната ни.

„Северна Македония и Албания имат дълъг път да извървят до Европейския съюз, но ние им даваме шанс“, посочи Борисов. Той изчете и конкретните текстове, засягащи страната ни, като в точка 9 е записано, че ЕС напълно подкрепя обещанието на тези страни за укрепване на добросъседските отношения, включително с държавите – членки на съюза, както и че ще прилагат междудържавните споразумения и договори, сключени с тях. В това число Преспанското споразумение и договора за добросъседство между Северна Македония и България. „Разбираме, че колегите ни от Република Северна Македония са в предизборна кампания и патриотизмът много се отприщва, но имаше недопустими за нас изказвания.

Особено ме заболя за това, че България е фашистка държава, не е спасила македонците, а само българските евреи.

Това е гавра с българския подвиг с българската църква, с хората, които са лягали на релсите, за да не допуснат влаковете с над 50 хиляди евреи“, не скри огорчението си той, като посочи, че много от лидерите на ЕС са направили коментар по девета точка и им благодари. „Особено на колегите от Литва, Латвия, Гърция, Румъния и много други, разбира се“, допълни премиерът.

Друга от точките, за които страната ни е настоявала и са залегнали в документа, е за върховенството на закона, свободата на медиите, правовата държава, борбата с организираната престъпност. „Ако някой се отклони от този документ, при всяка една глава България може да го блокира“, уточни Борисов на въпрос дали не трябва страната ни да удари с ръка по масата на фона на изказванията в Северна Македония.

Вижте декларацията, приета от лидерите на ЕС ТУК

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене