Община Благоевград глобява концесионера на автобусните градски линии, при отказ на Богданов да остави билетчето 0,80 лв., следва скъсване на договора

Фирмите на Марио Богданов, които обслужват вътрешните автобусни линии на Благоевград плюс междуселищните, ще бъдат глобени за самоволното и без предупреждение вдигане цената на билетите от 7 март, защото в сключените договори няма никаква клауза, даваща право на концесионера, да го прави. Това съобщи вчера председателят на ОбС Благоевград Радослав Тасков, който в първите часове на работния ден се запозна обстойно с договорите, по които фирмите на Богданов „Струма 11“ и „Пътнически превози“ през 2019 г. взеха на концесия градския и междуселищен транспорт за 8 г.

Единствената възможност цената на градския транспорт да скочи от 80 ст., колкото е към момента, на 1,20 лв., както превозвачът предупреди с табелки по автобусите в сряда, е договорът да бъде прекратен и да се обяви нова процедура за транспортното обслужване на Благоевград, уточни Тасков.

Както „Струма“ съобщи, М. Богданов взе решението да изненада благоевградчани с 50% увеличение на цените от понеделник по финансови причини. Според него през 2019 г., когато спечели на търг градските линии, състезавайки се сам със себе си,  реалната цена на билетчетата била 1,10 лв., но той приел като социална мярка да продължи возенето на 80 ст. Оттогава обаче цените на метана скочили 3 пъти, поради което автобусите му возят в момента на пълна загуба, увери концесионерът. М. Богданов си призна, че наистина не е искал разрешение от общината за планираното увеличение, защото знаел, че ще му бъде отказано.

С колко ще бъдат глобени фирмите му, ако в понеделник билетчето по най-натоварените линии №2 и №3 наистина стане 1,20 лв. и как ще продължи сагата, предстои да видим следващата седмица./stuma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене