4 г. и 6 месеца килия за Тайфи, погубил четирима с ракия менте

Тайфи Мекльов пред съда

Безразсъдният производител на домашен алкохол от Якоруда трябва да плати над 1 млн. обезщетения

Тайфи Мекльов, който уби четирима души с ракията си менте в коледните дни на 2015 г., получи 4 г. и 6 месеца затвор. Това стана ясно от решение на Софийския апелативен съд (САС), който намали присъдата му с половин година.

Мекльов бе обвинен първоначално за смъртта на шестима души от Якоруда в дните около Коледа на 2015 г. Те бяха употребили метилов алкохол и починаха, а други 8 бяха натровени, но лекарите успяха да спасят живота им.

Окръжната прокуратура в Благоевград привлече Мекльов към наказателна отговорност за това, че през декември 2015 г. предлагал ракия менте, в която имало метилов алкохол. От престъпните действия на Мекльов последвала гибелта на шестима мъже. На други осем души, консумирали от разпространената домашна ракия менте, били причинени различни по степен телесни повреди. Пострадалите имали оплаквания от главоболие, болки, гадене, повишено кръвно налягане, притъмняване пред очите, смущение в зрението, както и изпадане в състояние на кома.

В хода на разследването ченгетата установяват, че продаваната и подаряваната от подсъдимия ракия съдържала метилов алкохол, който е опасен и забранен.

Окръжният съд в Благоевград призна Мекльов за виновен за престъпление, извършено от него по непредпазливост, и го осъди на 5 години решетки при първоначален общ режим на изтърпяване. Той е осъден да заплати на шестнайсетте граждански ищци обезщетение в общ размер от 1 190 000 лева.
Съдът го оправда за смъртта на други двама мъже, консумирали спиртното питие, съдържащо метилов алкохол. Единият го закупил в лавка в гр. Якоруда, а другият го придобил по неустановен по време на разследването начин.

Сега САС измени решението на магистратите в Благоевград и намали с половин година присъдата на Мекльов и остави в сила решението в останалата му част. Решението може да бъде обжалвано пред Върховния касационен съд.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене