ЕС да се подготви за пристигането на милиони бежанци от Украйна

В ЕС трябва да се подготвим за пристигането на милиони бежанци от Украйна, предупреди днес еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон, цитирана от БТА.

Тя уточни, че дошлите досега са около един милион души. По нейните думи много малка част от тях са подали молба за убежище.

Еврокомисарят изрази надежда предложението на Европейската комисия за предоставяне на временна закрила за украинците – право на работа, здравни услиги и образование – да бъде прието в близките дни. По нейните думи засега никоя страна от ЕС не е поискала въвеждане на система за преразпределение на украинските бежанци.

Време е за силни решения, очаквам силна съпричастност от всички страни в ЕС към бежанците и към европейските държави, където те основно пристигат, посочи Йохансон. Трябва да си помагаме, страните не могат да се справят самостоятелно, добави тя преди началото на двудневното заседание на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи.

Прочети още на: https://www.dnes.bg/eu/2022/03/03/es-da-se-podgotvi-za-pristiganeto-na-milioni-bejanci-ot-ukraina.522249

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене