Зам.-министърът на околната среда и водите Тома Белев връчи изненадващо заповедите за уволнение на директорите на двата Национални парка в Югозапада

Отстраниха изненадващо директорите на двата национални парка в Пиринско

Зам.-министърът на околната среда и водите Тома Белев връчи изненадващо заповедите за уволнение на директорите на двата Национални парка в Югозапада – ”Пирин” и „Рила”. Вчера Росен Баненски, един от най-дългогодишните и опитни ръководители на НП „Пирин”, е бил освободен от поста. Той е посветил целия си живот на опазването на природата и от 31 години непрекъснато е сред хората, които се грижат за парковата зона над Банско.

Той е част и от доброволческия отряд към ПСС в курорта и многократно е участвал в акции за спасяването на пострадали и бедстващи туристи в Пирин планина. Започнал е своя трудов стаж в парка като пожаронаблюдател, за да извърви цялата йерархична стълба и да стигне до най-високата позиция – директор на НП „Пирин”. Според запознати няма сериозни мотиви за отстраняването му. На неговото място е назначен Валери Мечев, който вече е бил директор на парка в периода 2011-2013 година.

Рокада има и в НП „Рила”, където дългогодишният директор Красимир Андонов също е отстранен. Неговият наследник е Владимир Милушев, който е сред най-активните природозащитници в Благоевград. Той бе кандидат-депутат от листата на Демократична България, която пое Министерството на околната среда и водите. Кабинетът на премиера Кирил Петков назначи за министър Борислав Сандов от Зелено движение, което е част от коалицията „Демократична България. Той от своя страна назначи природозащитника Тома Белев за свой заместник.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене