Даниела Савеклиева: На избори всички обещават, но само ГЕРБ изпълнява, построихме АМ „Струма“, ще довършим и най-опасния участък през дефилето…

Даниела Савеклиева е областен лидер на ГЕРБ в Пиринския край от март 2012 година.
Председател на Общински съвет – Благоевград 2011-2013 г.
Народен представител в 42-то и 43-то народно събрание от Първи многомандатен избирателен район.
Магистър по счетоводство и контрол от Югозападен университет „Неофит Рилски“.
Омъжена, има един син.

– Г-жо Савеклиева, за трети път сте кандидат за народен представител. Какво Ви мотивира?
– ГЕРБ доказа в годините, когато управлява, че може да изпълни това, което обещава. Никога не сме лъгали хората, не сме използвали популизма, залагали сме на реалистични и реализируеми ангажименти.
Програмата на ГЕРБ е най-голямата мотивация, това, което предлагаме, е изпълнимо, защото се базира на отлични финансови разчети, познаване на недостатъците и добрите практики във всички сектори и сфери.
Популистките обещания са едно, съвсем друго е да имаш опита и експертизата. В ГЕРБ знаем как да постигнем това, което предлагаме.
– Рогът на изобилието се обещава от почти всички партии. Възможно ли е да се случи това, което предлагате от ГЕРБ?
– Всичко, записано в програмата на Политическа партия ГЕРБ, може да се осъществи. Но това е възможно, ако продължат икономическият растеж, борбата с корупцията и контрабандата. Разчетите са направени и на тази база. Вече надграждаме постигнатото и ако преди няколко години беше важно да градим инфраструктурата, защото това бе един от най-големите проблеми в държавата, сега обръщаме поглед към доходите, образованието, социалната сфера.
– Вие не скъсахте връзката със своите избиратели като народен представител. Организирахте изнесени приемни в целия Пирински край. Какво научихте от хората при срещите си очи в очи с тях?

– Винаги съм казвала и няма да се уморя да повтарям, че хората са моите работодатели. Затова и срещите ми с тях са от първостепенно значение. Правила съм го като народен представител, правя го и като областен координатор на ГЕРБ. Организираните приемни в общините Благоевград, Симитли, Кресна, Якоруда знам, че не бяха достатъчни през този мандат, но животът на този парламент бе къс, за да успея да реализирам графика си с приемни дни и в други общини. За мен винаги са били на първо място хората от Благоевградска област. В работата ми като народен представител на преден план е било да правя всичко възможно да решавам местни проблеми, да чувам мнението на нашите хора. Да се срещам с тях очи в очи, да знам какво ги вълнува – това е най-важно за мен.
По време на приемните идват хора с проблеми от различен характер – от чисто лични, битови до такива, чието разрешаване засяга цялата общност. След приемната в Кресна се стигна до поставянето на бариера на жп прелеза между селата Ощава и Стара Кресна, който беше само със светлинна сигнализация и това беше в основата на тежки катастрофи, за щастие без жертви. След среща с министъра на здравеопазването бе разрешен проблемът с липсата на филиал на Спешна помощ в Белица, който да обслужва хората от общината. Знам, че има какво още да се свърши и че остават още неразрешени проблеми.

Най-тежко ми е обаче, когато се срещам с хора, на които не мога да помогна. На приемната ми в Якоруда дойдоха десетки местни жители, масово подадените сигнали там бяха срещу работата на Общинската администрация. Признанието бе, че кметският екип не желае да комуникира с хората. Там витае страх. Жителите на Якоруда се оплакват, че не ги допускат до общината и никой не обръща внимание на проблемите им само защото мислят по друг начин. Оказва се, че въпреки наличието на документи за собственост върху земеделски земи общината ги е вписала в регистрите като общински и сега хората не могат да влязат във владение.
Жители на общината сигнализираха още, че общинският кмет продължава да използва програмите за временна заетост, за да назначава близки до ДПС и да упражнява натиск върху хората.

– И в тази кампания продължавате да се срещате с хората. Какво Ви питат, какво искат те?
– Проведох десетки срещи в десетки населени места в цялата област. Срещнах се сигурно със стотици хора. Най-сериозният проблем, който поставят, са доходите, пенсиите, образованието на децата им. Все неща, на които в нашата програма даваме решения. Обяснявам на хората, че за да бъдат по-високи доходите, трябва да има добри условия за бизнеса. Това минава и през магистралите, добрата инфраструктура, и през данъчната система, и през борбата с корупцията. ГЕРБ гарантира повече инвестиции, работа, строителство, безкомпромисна битка с корупцията и бюрокрацията, с контрабандата. Статистиката показва, че в този мандат са събрани 4,7 млрд. повече от борба с контрабандата. Две години ръстът на икономиката е 3,6%.
Промяната в данъчната система, която предвиждат опонентите на ГЕРБ, ще се отрази негативно на бизнеса. Когато ГЕРБ управлява държавата, данъците са ясни – 10% плосък данък, 20% ДДС. Обещанията на БСП за опростяване на лихвите по банкови кредити, безплатно здравеопазване са напълно нереалистични и това не се случва никъде по света.
Идентифицирахме редица проблеми за хората, за които предлагаме реални решения в следващ управленски мандат на ГЕРБ. Основен приоритет за нас е премахването на бюрокрацията. Слагаме край на разтакаването от гише на гише. Миналата година са издадени 1 милион удостоверения от НАП – тоест всяка фирма средно е ходила 8 пъти до НАП, за да си извади едно удостоверение. Ние ще имаме закон, в който да се казва, че забраняваме на държавните и общински власти да искат от бизнеса и гражданите документи, които са издадени от друга държавна или общинска власт. Единственото, което ще трябва да направи гражданинът или представителят на фирмата, е да попълни декларация, че е съгласен да се съберат данните от другите администрации.

– Кои са най-важните и неотложни за реализиране проекти в Първи многомандатен избирателен район?
– Като приоритет си поставям довършването на автомагистрала „Струма“. Този проект е изключително важен за развитието на региона. Участъкът през Кресненското дефиле е наложително да се направи не само защото магистралата ще даде възможности пред бизнеса и туризма, но и за безопасността на движението. Знаем, че от години този участък е изключително натоварен и е един от най-опасните, с най-много катастрофи в цялата страна. За да гарантираме здравето и живота на българските граждани, сме длъжни да довършим този проект. Нека опонентите ни не забравят това, когато отричат строителството на нови пътища. Този проект е в приоритетите на народните представители от ГЕРБ още от 2009 г. и сме успели да го доведем до успешен край, защото вече са факт участъците от Петрич до Кулата и от Благоевград до София. Остава още малко и ние от ГЕРБ ще гарантираме, че строителството на магистралата ще продължи и ще бъде довършено.
B yпpaвлeнcкaтa пpoгpaмa нa ГEPБ cмe фикcиpaли знaчитeлнo yвeличaвaнe нa paзxoдитe зa oбpaзoвaниe c фoкyc възнaгpaждeниятa нa yчитeлитe. Ние от ГЕРБ имаме ясна визия как да го постигнем в рамките на 4-годишен мандат. Удвoявaнeтo нa възнaгpaждeниятa нa yчитeлитe e peaлиcтичнo, това ще помогне в oбpaзoвaтeлнaтa cиcтeмa и ocoбeнo в cpeднoтo oбpaзoвaниe дa влязaт пo-мoтивиpaни и пo-дoбpи yчитeли. Учителите трябва материално да бъдат поощрени, защото работят в област, която гради гръбнака и бъдещия потенциал на нацията и икономиката.
Важно е да подкрепим и всички мерки в сферата на висшето образование. Благоевград е образователен център и доброто функциониране на висшите учебни заведения е приоритет за нас, и за мен в личен план. През следващите 4 г. се ангажираме с цялостна промяна в системата на висшето образование и вече работим върху нов закон, с който целим да постигнем обвързване на приема във висшите училища с потребностите на пазара на труда. Това ще се постигне, като гарантираме равноправното участие на браншовите организации в процеса на планиране на държавните поръчки.
В учебните планове трябва да има баланс между теоретичното знание и практическите умения, което ще стане с активното участие на бизнеса. Ще дадем възможност в учебния процес да участват изтъкнати професионалисти от практиката. С цел привличане и задържане на повече студенти в системата на българското висше образование работим за допълнително подпомагане на студенти с отлични академични постижения и с нисък доход в подбрани приоритетни области и програми.

Предлагаме гъвкави начини на обучение, които позволяват ученето да бъде успешно съчетавано с работа или семейни ангажименти.
Важно за Благоевградска област е опазването на културното наследство – десетките археологически паметници от различни епохи, чието популяризиране ще подпомогне туристическия бранш. Затова предвиждаме да се приемат планове за опазване и управление на археологическите резервати, дигитализация на движимото и недвижимото културно наследство и осигуряване на достъп до електронни регистри и публична база данни за него.
Осигурихме 2 млрд. лева за Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради. Благоевград е първенец до момента. За всички е видно как се променя градът и колко полезна за хората е тази програма. От една страна, домакинствата намаляват сметките си за ток – над 50% са спестяванията на домакинствата от разходите за отопление през зимата, домовете им стават по-уютни, блоковете по-красиви, а това покачва и цената им. От друга, програмата дава възможност на над 580 малки и средни фирми да работят.
Предвиждаме по-нататъшно изпълнение на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради и увеличаване на финансовия ресурс, като тя ще обхване вече и тухлени многофамилни и еднофамилни жилищни сгради.
Искам все повече жители на Благоевградска област от всички общини да се възползват от тези средства.

– Според социолозите разликата между ГЕРБ и БСП е минимална. Очаквате ли удари под кръста?
– Социолозите неведнъж са се проваляли с прогнозите си. Говорили са едно, а накрая резултатите са били други. Изборите са скоро, така че ще видим. Аз обаче съм убедена, че ГЕРБ ще бъде първа политическа сила не само в Благоевградска област, а и в страната.
Ние от ГЕРБ спазваме обещанията си, не говорим популистки, не манипулираме. Ангажираме се с това, което можем да направим. Ще ви припомня първия мандат на ГЕРБ – тогава обещахме, че Благоевградска област ще има автомагистрала „Струма“, и тя вече е факт. През 2014 г. обещахме, че ще започнем мащабна акция по саниране на многофамилните жилищни сгради. Никой не вярваше, но погледнете Благоевград.
За да продължи всичко това, всички трябва да си дадат сметка кой държи на думата си.
Интервюто взе ИВАН ПЕТРОВ

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене