От 11,4 млн. лв., поискани от общините в Пиринско заради водния потоп миналия декември, МС одобри само 1,46 млн.

Само 1 463 190 лв. от общо поисканите 11,4 млн. лв. отпуска на Благоевградска област Междуведомствената комисия към МС за възстановяване на щетите, нанесени на няколко общини от поройните дъждове в началото на декември миналата година.

Това става ясно от окончателния списък на одобрените за финансиране обекти, който министърът на вътрешните работи Бойко Рашков предостави на депутата от ДПС в Сатовча Елхан Кълков по искане на последния.

Одобрени частично са исканията само на 2 общини в областта – Банско и Петрич. Ски курортът получава скромната сума от 26 330 лв. за аварийно укрепване коритото на Места и река Градинищна /след края на корекцията по пътя за с. Осеново/, и за разчистване на пътя с. Места – с. Гостун от паднали камъни по време на пороя, излял се между 10 и 14 декември 2021 г.

Петрич, където дъждът беше най-силен и паднаха 113 литра на кв. метър, е с два одобрени транша, които се очакват още тази седмица, след като държавният бюджет миналата седмица бе приет и вече могат да се правят разплащания. Едната сума е 836 860 лв., които ще бъдат дадени за възстановяване на разходи за аварийно възстановителни работи на територията на цялата община за ликвидиране на последствията от наводнението на 11 и 12 декември, другата е в размер на 600 000 лв. за възстановителни и укрепителни мероприятия на пътя Петрич – хижа „Беласица“.

Исканията на другите общини са отрязани. Белица, която поиска пари за 2 обекта, няма да получи и стотинка, понеже комисията установила, че парите се търсят не за овладяване на бедствено положение от интензивните валежи през декември, а по принцип, защото същите били подадени и през 2019 и 2020 г. с цел намаляване риска от наводнения.

Гърмен също остана без лев помощ. Комисията е отрязала всичките 8 точки в спешния списък на общината, защото липсвали документи – като декларация за липса на финансиране, акт за собственост, хидроложки и хидрогеоложки доклад. Представен бил само технически проект.

Пред „Струма“ кметът Феим Иса обясни, че почти всички точки касаели река Канина, която се нуждае спешно от подпорни стени, баражи и укрепване на 1,8 км от коритото й. В началото на тази година общината успяла да направи проект за реката на стойност 3,5 млн. лв. и го пратила допълнително в София, но и по него няма отговор.

В община Гърмен разбраха от нас за отказа на Междуведомствената комисия да ги финансира, поради което не знаеха и какви точно документи са пропуснали. Нужна е обаче спешна реакция, защото имат срок до 31 март да комплектуват цялата преписка и да я внесат отново в МС.

Един обект в Сатовча и 3 в Якоруда остават също без финансиране, защото кметовете не сколасали да изпратят информация доколко са пострадали от бедствието и да поискат финансиране. Тези обекти били включени в списъка от областната управа малко преди той да бъде изпратен в София. За сметка на това кметът на Якоруда Нуредин Кафелов поискал пари за обект, който обаче пострадал от интензивни валежи 11 месеца по-рано – на 11 януари 2021 г. Това искане също е отрязано.

От списъка липсва и Покровнишкият мост, който пострада най-много в Благоевград от придошлите води на река Струма миналия декември. Според министъра на регионалното развитие Гроздан Караджов нямало и как той да бъде включен, защото още не се знае колко ще струва – в момента АПИ все още е на ниво подготовка за обявяването на открита обществена поръчка за извършване на проучвателно-проектантски работи и строителство за възстановяване на моста, върху който са прикрепени водопроводът за Покровник и газопроводът за Благоевград. Караджов обаче уверява, че ако Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане откаже финансиране, ще го направи АПИ от тазгодишния си бюджет.

При общ одобрен от комисията към МС бюджет от 5 057 888 лв. за възстановяване на щетите от декемврийските наводнения в цялата страна, всъщност лъвският пай от 3,6 млн. лв. отива за общините Девин, Борино, Рудозем и Мадан, които също бяха наводнени преди 3 месеца.

Отново до 31 март в комисията очакват общините да подновяват всичките си искания за финансиране, които са правили през миналите 3 календарни години, но понеже най-вероятно ще се съберат стотици милиони левове, това подновяване най-много може да послужи за справка колко пари ще са необходими общо, та българските реки да станат безопасни при по-силни валежи.

Източник: струма.бг

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене