Първият университетски STEM център в България бе открит в ЮЗУ „Неофит Рилски“

Днес в Югозападния университет „Неофит Рилски“ бе официално открит първият университетски STEM център в България за подготовка на бъдещи учители.
Ректорът на университета проф. д-р Борислав Юруков изрази радостта си от създадения модерен център и подчерта важността на интердисциплинарния подход в обучението на студентите.
„Това е първата стъпка към разкриване на възможности за работа на нашите студенти към така наречената „добавена и виртуална реалност“, отбеляза заместник-ректорът по образователните дейности доц. д-р Ицка Дерижан. Тя сподели, че от дирекция „Висше образование“ към Министерството на образованието и науката са възхитени от идеята и от проекта за STEM център в ЮЗУ „Неофит Рилски”, и се надяват други университети да последват примера на Югозападния университет.

По време на откриването гостите се запознаха с обособените три виртуални пространства, с презентационна техника, комбинирана с образователен софтуер, в който могат да се демонстрират 3D сцени, видеа, изображения и симулации по различите теми в STEM цикъла.
Учебната среда от ново поколение ще даде възможност за съвременно обучение, фокусирано в четири направления – наука, технология, инженерство, математика, с акцент върху приложението им в реалния живот.

Студентите разполагат с работни места, оборудвани с последно поколение хибридни таблети с писалки, работещи със специализиран софтуер, позволяващи провеждането на виртуални експерименти и симулации. В STEM центъра те ще придобият набор от знания и умения, необходими за интердисциплинарните работни места в реалния свят

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене