Радев видя риск в смяната на Стефан Янев по време на война

Смяната на министъра на отбраната в разгара на военна криза в съседство е риск, отговорността за който ляга върху управляващата коалиция. Това се казва в позиция на президента Румен Радев, изпратена до медиите.

По-рано днес премиерът Кирил Петков заяви, че иска оставката на министъра на отбраната Стефан Янев. Решението за отстраняването му ще бъде взето на извънредно заседание на Министерския съвет, което е насрочено за понеделник следобед, на което ще стане ясно и кой ще наследи Янев на поста. Причината за решението на Петков е провеждане на собствена външна политика на министъра по казуса с войната в Украйна.

„В избора на министър мнозинството трябва да се ръководи от разбирането за суверенитет, професионална компетентност и способност да се отстоява българския интерес“, се казва в позицията на Радев.

„Кабинетът да гарантира хляба на българите“

Президентът е категоричен, че са нужни изпреварващи решения от управляващите. Той изтъква очакванията си правителството да засили работата по мерките за намаляване на последствията от задаващата се криза: от укрепване на сигурността в енергетиката до гарантиране на продоволствения суверенитет.

„Кабинетът трябва да гарантира хляба на българите. Необходими са енергични действия за изпълнение на мерките, приети с консенсус на последния КСНС за развитие на Въоръжените ни сили и укрепване на отбранителния капацитет на страната. За създаване на необходимите условия за засилване на колективната отбрана при влошаване на средата за сигурност“, пише още той.

Той иска и да продължат усилията за евакуация на нашите сънародници от Украйна и за тяхното устройване в България. Държавният глава благодари на всички общини, фирми и граждани, които предлагат подслон, храна и работа на бедстващите хора.

„Българите винаги сме били толерантни и съпричастни и този тежък момент отново показва зрелостта на нашия народ. Вярвам, че тази криза ще ни избави от политическото дребнотемие и ще ни направи по-мъдри, солидарни и сплотени като общество“, пише още президентът.

По думите му не трябва трябва да си правим никакви илюзии, тъй като последствията от тази война ще са тежки не само за воюващите страни, но и за цяла Европа и особено за България с нашата висока енергийна зависимост. „Енергийната криза ще се задълбочи. Нестабилността затруднява доставките, отблъсква инвестициите, ускорява емиграцията, увеличава още повече инфлацията. Цената я плащаме всички ние“, допълва държавният глава.

„Украйна не заслужава такава съдба“

Президентът напомня, че след броени дни ще отбележим нашия национален празник. В позицията си той пише, че на българска земя почиват костите на хиляди руски и украински войни, които са воювали рамо до рамо в Руско-турската освободителна война и са загинали за свободата на България.

„Затова сегашното братоубийство е особено болезнено за нас, българите. Нищо не може да оправдае жертвите, разрушенията и огромните страдания. Нормалният човек не може да прости гледките на загинали хора, на бягащи майки с деца, на разбити съдби. Народът на Украйна не заслужава такава съдба. Нито почернените семейства на загиналите руски военни„, категоричен е Радев.

По думите му са нужни са солидарност, енергични и всеобхватни действия, за да се прекрати възможно по-бързо тази безумна агресия. Според него всеки ден от тази война е поражение и за Украйна, и за Русия. „Мир не се печели с агресия и погазване на суверенитет“, заключва президентът.

„Във връзка с това президентите на държави от Източна Европа излязохме с общ призив към ЕС да се даде ускорена европейска перспектива на Украйна чрез предоставяне на статут на страна-кандидат за преговори за членство. Украйна има право на съществуване и на бъдеще в обединена Европа“, завършва Радев.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене