1/3 от танцьорите в ансамбъл „Пирин“ с коронавирус, заразени и сред певиците

Близо 1/3 от танцьорите в ансамбъл „Пирин“ са с позитивни PCR тестове. Точният им брой ще стане ясен днес при получаване на окончателните данни от РЗИ – Благоевград, но в групата им във Фейсбук над 10 души снощи бяха потвърдили, че са заразени.

Всичките 35 танцьори се изследвали заради колега със симптоми на коронавирус. Миналата седмица той дал позитивен тест, но останалата част от състава продължили да репетират заедно. От певиците също има няколко заразени.

Това е втора вълна на заразяване с Ковид в ансамбъл „Пирин“, в средата на ноември 23-ма души, предимно музиканти и певици, дадоха положителни PCR тестове и бяха карантинирани.

„Чакам предписание на здравната инспекция, очакваме и становището на Министерски съвет и Общинския кризисен щаб за мерките, които ще се наложат заради ситуацията в цялата страна“, каза новият главен художествен ръководител на ансамбъла Петьо Кръстев. Той обясни, че още миналата седмица е уведомил общинското ръководство за предполагаемата нова вълна на заразяване. „Доколкото знам, съставът няма платени отпуски след първия локдаун през пролетта. Предупредил съм колегите при симптоми да не идват на работа, но болшинството нямат такива или поне не са се оплакали. При първата вълна през октомври е имало предписание от РЗИ за схема на работа на здравите членове на състава, сега също ще се изработи алгоритъм, но всичко ще зависи от решенията, които ще се вземат на национално ниво“, посочи П. Кръстев.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене