Община Благоевград създава координационен център в помощ на засегнатите от войната в Украйна

Координационен център в помощ на пострадалите от войната в Украйна ще бъде създаден към Община Благоевград.

В него ще участват доброволци, а целта е да бъде оказвано пълно съдействие на бедстващи хора в резултат на възникналия военен конфликт.

Гражданите, които имат възможност да се включат в акцията, могат да получат подробна информация на тел.: 0877 011 425.

Днес кметът на Благоевград Илко Стоянов изпрати писмо до Управляващия орган на ОПРР с молба да бъде разрешено настаняване на засегнати хора от войната в Украйна.

В случай на положително становище, настаняването на засегнатите от военните действия ще започне своевременно. Новопостроените жилища са напълно обзаведени и годни за ползване.

Искането на разрешение се налага, тъй като трите сгради са изградени в изпълнение на проект по ОП „Региони в растеж“ и има конкретни критерии, на които трябва да отговарят ползвателите.

Паралелно с това, Български Червен кръст, заедно с директора на Дирекция „Социална и жилищна политика“ към Община Благоевград Емилия Халилова, организират и пункт за помощи, които ще бъдат насочвани към потърпевшите от конфликта в Украйна.

В съответствие със строгите мерки за изпращане на стоки и дарения с хуманитарен конвой по време на пандемия, се спазват изискванията на СЗО и Международния Червен кръст, според които всички дрехи и обувки, спално бельо, топли завивки и хигиенни материали трябва да бъдат нови.

За дарения на употребявани дрехи, БЧК предоставя възможност за депозирането им в специално предназначени за целта контейнери, с логото на организацията.

Пунктът е ситуиран в офиса на БЧК, който се намира на бул. „Св. св. Кирил и Методий“ №29 в областния център. На място могат да бъдат предавани и парични помощи.

Работното време на центъра е от 08.00 до 17.00 часа в делнични дни.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене