Байдън: Няма да се бием в Украйна, но ще защитим всеки инч от територията на НАТО

Руската инвазия в Украйна разкрива злата визия на Владимир Путин за света. Това заяви в реч американският президент Джо Байдън по повод операцията на Русия в Украйна. „Това обаче е визия, на която САЩ и всички нации, обичащи свободата, ще се противопоставят“, допълни той.

Според американския президент нахлуването не е заради притесненията от страна на Москва за сигурността й, а е продиктувана от „гола агресия“ и желанието на Путин да създаде империя. „Путин избра пътя на войната и ще понесе последствията си. Планирали сме санкции – месеци наред изграждаме коалиция с партньори – ЕС, Канада, Великобритания и сме готови да отвърнем“, категоричен бе Байдън.

„Путин струпа над 175 000 войници по границата, той осигури кръвни банки и построи полеви болници. Това показва красноречиво неговите намерения от самото начало. Руският президент отказа всички опити за диалог, които Западът му отправи и които щяха да предотвратят конфликтът и произтичащото от него страдание“, каза още американският президент.

„Целта на санкциите е да ограничим възможността на Русия да извършва сдеки във валута и така да спонсорира своята армия. С лидерите на Г-7 се разбрахме заедно да ограничим възможността на Москва да извършва транзакции в долари, евро, паундове и японски йени. Фондовата борса в Русия се срива, рублата отбеляза историческо дъно. Санкционираме руските банки, които държат над 1 трилион долара. Блокираме четири основни банки, като активите им в САЩ ще бъдат блокирани. Сред тях е и ВТБ, която държи една трета от активите на Русия. В санкциите ни имена на хора от руския елит и семействата им, хора, които се възползват от политиката на Кремъл“, категоричен бе Байдън.

„С новите санкции спираме възможността руското правителство да намира средства от европейски банки. Заедно ще отрежем възможността за високотехнологичен внос към Русия. Готови сме и за повече освен икономическите санкции, ще защитим нашите съюзници в НАТО, ще обсъждаме това утре на срещата на Алианса и ще набележим следващите стъпки. Отсега мога да кажа, че ще предоставим 50 милиона долара за военни доставки за Украйна“, допълни той.

Байдън отново подчерта, че САЩ няма да се включат в бойни действия в Украйна, но партньорите от НАТО ще бъдат подсилени. „Нашите сили не отиват в Европа да се бият в Украйна, а да защитят нашите съюзници. Ще защитим всеки инч от територията на НАТО с пълната мощ на страната ни. Ще спазим ангажимените си по Член 5. Разпоредих предислокация на хиляди войници в Германия и Полша, предвиждаме усилване на източния фланг, разполагане на сили в Естония, Латвия, Румъния, Полша, добавяме и другите наши съюзници. НАТО активира своите планове за реакция, допълнителни сили ще бъдат разположени където и когато са необходими“, категоричен бе Байдън.

„Тази провокация не може да не предизвика реакция. Америка се противопоставя на подтисниците на свободата. При кибератаки сме готови да отговорим. Снощи говорих със Зеленски и го уверих че САЩ и съюзниците ни ще подкрепят украинския народ. Руската пропаганда се опитва да скрие истината и е предприела реакция срещу измислена заплаха. Това е опасен момент за Европа, за свободата, за целия свят. Всички виждат ясно, че Путин и съюзниците му в Кремъл са агресори, това е война без кауза. Ще се противопоставим с всеки инструмент, с който разполагаме, ще излезем по-силни от тази криза, тази агресия ще струва скъпо на Путин. Изборът на Путин да направи едно неоснователно нападение срещу Украйна ще остави тежък отпечатък върху Русия. Сободата ще победи, Господ да благослови народа на свободна и демократична Украйна, каза още Байдън.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене