Декларацията за Украйна: Парламентът поиска санкции срещу Русия, БСП и “Възраждане” – не

Парламентът прие декларация относно военния конфликт в Украйна. Тя бе гласувана точка по точка по настояване на председателя на ПГ на БСП Георги Свиленски, тъй като от групата не са съгласни с една от точките, а именно – съгласието ЕС и НАТО да наложат санкции заради действията на Руската федерация. От “Възраждане” пък не бяха съгласни с нито една от точките, но също най-остро се изказаха срещу подкрепата за санкции.

По спорната точка от БСП се въздържаха, а от “Възраждане” бяха против. Впечатление направи, че по почти всяка една от точките имаше един „въздържал се“ от ПГ на „Продължаваме промяната“, на точката със санкциите пък – двама.

Въпреки това текстът бе приет. Той гласи:

  • Народното събрание категорично осъжда грубото нарушение на международното право от страна на Руската федерация и посегателството срещу териториалната цялост чрез военна интервенция срещу Украйна.
  • Подкрепя партньорите и съюзниците си в ЕС и НАТО при обсъждането на пакет от мерки, включително санкции, с цел деескалация на конфликта. Подкрепя българското правителство да предприеме необходимите мерки, съответстващи на сериозността срещу предизвикателствата към международната архитектура за сигурност.
  • Подкрепя българското правителство да измисли и предложи помощ за Украйна, кореспондираща с възможностите на българската държава.;
  • Подкрепя българското правителство да настоява защитата на живота и здравето на цивилните граждани от региона да бъдат абсолютен приоритет.
  • Подкрепя Българското правителство да съдейства за получаване на незабавна помощ на живеещите в Украйна българи, включително и при необходимост от евакуация.
  • Очаква българското правителство да предложи и представи план за справяне с последствията от военните действия.
  • Настоява руската федерация незабавно да прекрати военните действия и се върне към спазване на международното право в пълен обем

Лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов излезе на трибуната, за да изрази позицията на парламентарната група, че санкции не бива да има, защото в противен случай “България ще понесе сериозни икономически щети. Въпросът ми е кой ще ги плаща?”, попита той. Посочи, че България не е в добри взаимоотношения с Русия от години и това само ще влоши ситуацията. Изрази мнението, че България няма ангажименти към Украйна, както няма към Русия, тъй като не са членове на НАТО.

По-късно пък неговият съпартиец Цончо Ганев също изрази това мнение, като подчерта, че позицията на България ще влоши бизнес отношенията с Русия. Даниел Митов от ГЕРБ обаче осъди остро това изказване, тъй като според него е цинизъм, когато умират хора, да се говори за бизнес от трибуната на НС.

От БСП не изразиха мнението си в пленарна зала, но от гласуването им стана ясно, че също не подкрепят санкциите – всички депутати натиснаха бутона “въздържал се”. Социалистите дори направиха и почивка преди гласуването на декларацията, тъй като трябваше да дискутират спорната точка. В стаята им в парламента бяха и лидерът на БСП и вицепремиер Корнелия Нинова, както и премиерът Кирил Петков. По-късно в брифинг в парламента Александър Симов от БСП заяви, че това е принципна и последователна позиция на партията, която защитава българския национален интерес. Левицата обаче подкрепи всички останали точки от декларацията.

Самият министър-председател заяви в пленарна зала, че няма вариант ЕС да не наложи никакви санкции, единствено се обсъжда колко тежки да са те. По негови думи актовете на агресия от Русия не могат да останат безнаказани и нарушават изцяло международното право. Заяви, че в Украйна има жертви, вследствие на военния конфликт. Препотвърди, че до този момент няма заплаха за българската държава, но призна, че конфликтът няма да приключи скоро.

След приключването на гласуването, „Възраждане“ излезе с брифинг. „Унизително беше, че след като се прие декларацията с гласовете на 6 от 7-те партии в парламента, всички станахме на ръка ръкопляскахме тържествено все едно сме превзели Цариград. Това беше парад на васалитета и блюдолизничеството – кой е повече верен на сюзерена, кой е по-по натовец. Като питахме кой ще плати щетите от санкциите, не получихме отговор.“, заяви лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов.

Той подчерта, че от „Възраждане“ скърбят за жертвите, тъй като украинците са братски народ, но Костадинов обвини, че украински националисти през годините са заливали с боя български паметници в Украйна винаги на 3 март, имало загинали българи в запаления Профсъюзен дом в Одеса, както и други „тероризирани българи“. Имало намеци за изселване на българите от Украйна.

По думите му конфликтът е бил разклаждан от САЩ и техните съюзници, които Костадинов нарече „подлоги“. Костадинов заяви, че е изненадан от ескалацията на конфликта, но през годините е имало „дрънкане на оръжие“.

Брифинг направиха и от ГЕРБ-СДС. Те заявиха, че е имало повече от 6 часа дебат по текст от декларация, която ГЕРБ е предложила преди 2 дни и то за 2 думи – „санкции“ и „Русия“. (бел. ред. в кулоарите стана ясно, че освен спор за санкциите, на закрити врати някои от парламентарните групи не са били съгласни и с думите „Руска федерация“). „Не мога защо управляващата коалиция не скъса своето коалиционно споразумение. Допустимо ли е министър в държава-член на НАТО и ЕС да не назовава войната с истинското ѝ име, партии парламентарно представени в държава-член на НАТО и ЕС, да гласуват против общата позиция на ЕС и НАТО, вече заявена от външния министър Генчовска?“, попита Десислава Атанасова. Тя призова това да бъде урок на министър-председателя на кого може да разчита в тежки за държавата и Европа кризи, намеквайки, че БСП, като коалиционен партньор на ПП, не подкрепи една от осемте точки от текста, докато от ГЕРБ гласуваха „за“ при всяка една от тях.

Петков след гласуването:

Коалиционните партньори искаха да са сигурни, че всички рискове са преценени

След гласуването на декларацията в НС, премиерът Петков коментира в кулоарите, че първо днес са показали  координация между президентството и МС, а сега с такава с парламента. По думите му това е пример как трябва да се говори в един глас. Поясни, че не става просто за чужда държава,защото там има българско малцинство. По думите му ако не осъдим случващото се, това означавало, че не защитаваме българите там. Първият приоритет на властта си остава транспортирането и евакуацията на българите. Според Петков НС ясно заявило, че осъждаме случващото се, а така той има пълен мандат да взима решение като отиде вечерта в Брюксел. „НС ясно даде възможност на кабинета да подкрепи санкциите“, каза Петков, като поясни, че трябва да се внимава за рисковете,, тъй като има различни видове санкции. Главен приоритет е деескалация на напрежението, ако все още е възможно.

Относно това дали коалиционните партньори, в лицето на БСП, са поставяли условия за декларацията, Петков поясни, че партньорите са искали да бъдат сигурни, че всички рискове са преценени и България не взима необмислени решения. Дошъл да ги увери, че кабинетът не говори ангро, а има работни групи и всички движения са обмислени и българският интерес ясно подкрепен. Дошъл да гарантира на членовете коалицията какви мерки са взели.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене