Пеевски, Карадайъ и Цонев предлагат по-ниско ДДС за бебешки пюрета, каши и пелени

ДПС предлага ДДС за бебешките млека, пюрета и пелени да падне от 20% на 9%. Такива поправки са внесени между първо и второ четене на закона за ДДС, одобрен преди дни в НС, от депутатът от ДПС и издател на „Телеграф медиа“ Делян Пеевски, както и неговите колеги – председателят на Движението Мустафа Карадайъ и зам-шефът на парламентарната група Йордан Цонев.

В предложението е посочено, че намалението ще важи за детските храни за деца до 3-годишна възраст, както и за детски фармацевтични продукти, в т.ч. памперси.

Депутатите от ДПС предлагат към чл. 66, ал. 2 от Закона за данък добавена стойност (ЗДДС) да се създаде ново Приложение 4. В него се посочва кои храни и детски фармацевтични продукти ще се облагат с по-ниско ДДС. Според приложението това са адаптирани бебешки млека, прахообразни каши за бебета или за малки деца, хомогенизирани зеленчукови или плодови пюрета в съдове с нетно тегловно съдържание, ненадвищаващо 250 грама. Включени са и пюретата от месо, риби, зеленчуци, плодове или ядки с тегло до 250 г.

Според мотивите в проектозакона намалението ще направи по-достъпни храните и фармацевтичните продукти за повече семейства. „Длъжни сме пред обществото да осигурим на децата – нашето бъдеще – пълноценни условия за отглеждане и развитие, независимо от ситуацията, в която се намираме”, пише още в проектозакона. По предварителни оценки решението няма да изисква допълнителен финансов ресурс и няма да доведе до по-голяма административна тежест. Приходите от бюджета може да  спаднат с около 40 млн. лв.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене