Честачка от с. Бабяк в лют съдебен спор за уволнението й

Трета поредна година кметството в белишкото с. Бабяк се опитва да се отърве от уволнена чистачка и да не й плаща обезщетение за оставане без работа. След като мина през съда в Разлог и Благоевград, миналата седмица с делото се зае и Върховен касационен съд, на който кметството се ожали, че неправомерно е осъдено да плати 3360 лева на бившата хигиенистка Емине Сирак, защото тя нямала професионални качества да върти метлата.

Предисторията на любопитното дело е още от 2018 г., когато вр.и.д. кмет на селото Наташа Барева уволнява дисциплинарно Емине. Мотивите са много: „Липса на професионални качества на работника за ефективно изпълнение на работата; същата не притежава необходимите за изпълнение на възложената й работа с длъжностна характеристика организираност и дисциплинираност, вследствие на което е налице неподдържана постоянна чистота в помещенията на кметството и прилежащите площи; липса на комуникативност и диалогичност по отношение на граждани, обслужвани в кметството на село Бабяк“.

Сирак захвърля метлата, напуска кметството и веднага завежда дело срещу кметицата. Година по-късно Районен съд – Разлог постановява тя да бъде възстановена на работа, а кметството, представлявано вече от настоящия кмет Шемедин Бъсков, да й заплати соленото обезщетение за времето, през което жената е била без работа, считано от декември 2019 година, ведно със законовите лихви, както и 1200 лв. за разноски по делото.

Според магистратите не са представени доказателства за липса на умение у хигиенистката да чисти, а и по Кодекса на труда е трябвало наказанията да започнат с предизвестие за уволнение.

През 2020 г. решението е потвърдено и от Окръжен съд – Благоевград. Благоевградските съдии имат друго обяснение за решението си – мотивите за уволнението са по-скоро субективна оценка за работата на метачката от страна на временната кметица, най-малкото за това, че Барева е назначена само месец преди да уволни хигиенистката, а за такова тежко дисциплинарно наказание като уволнение е нужно продължително наблюдение.

Според ВКС колегите им в Благоевград обаче също са разсъждавали по делото доста субективно, защото от показанията на 4-мата свидетели, половината от които твърдят, че Емине е метяла добре, а другите – че е била немарлива, благоевградските съдии са зачели само показанията на доведените от самата Емине Сирак, според които тя се спрявала отлично с ангажиментите си.

За да насрочи на свой ред заседание по делото на уволнената чистачка, ВКС й е напомнил, че е необходимо да внесе държавна такса за разглеждане на касационната й жалба в размер на 147,20 лв. лева.

Предвид натовареността на съдилищата, най-вероятно ще се изтъркаля още една година и ще се разходват още много часове работа на съдии, протоколчици, деловодители и др., преди българският съд да вземе окончателно решение може ли Емине от Бабяк да мете или не.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене