С мораториум спират апетитите за купуване на общински жилища в Благоевград

Общинска администрация предлага на местния парламент да се наложи мораториум за продажбата на общински жилища в Благоевград. В момента това се разглежда в комисиите към ОбС, като най-вероятно решението ще бъде взето на сесията в края на март от общинските съветници. Причина за налагането на забрана да се продават общински жилища е големият брой заявления, които са подадени от началото на тази година – 36. За сравнение – през цялата минала година те са били 19.

Мярката цели да се прекратят опити за злоупотреби с общинските апартаменти – да се купят на по-виски цени, а после да се продадат на по-високи. Важно за Община Благоевград е да не позволи да остане без достатъчен жилищен фонд, за да може да осигурява дом за социално слабите.

Преди 4 години във фонда имаше 580 апартамента, но оттогава досега се сключиха десетки сделки за покупко-продажба. В тази бройка не влизат изградените 180 социални жилища в IV-ти микрорайон, които са предназначени за млади семейства и хора, които имат реална нужда да бъдат подпомогнати.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене