НАСА алармира: Потопът е близо, 40 % от важните американски градове ще са под вода!

Тук морското равнище ще се повиши по-високо от средното за света

През следващите 30 години морското равнище по американското крайбрежие ще се повиши с толкова, колкото през целия 20-ти век, като големите източни градове ще бъдат засегнати от чести наводнения дори в слънчеви дни, предупреждават експерти.

Морското ниво край бреговете на Съединените щати ще бъде с 0,25 до 0,3 метра по-високо до 2050 г., според доклад, публикуван от Националната администрация за океани и атмосфера и шест други федерални агенции, а части от Луизиана и Тексас се прогнозират, че нивото на водата ще бъде бъде с 0,45 метра по-високо.

„Не се заблуждавайте: покачването на морското равнище ни засяга“, казва Никол Лебьоф, директор на Националната служба за океани на NOAA.

На американското крайбрежие морското равнище ще се повиши толкова през следващите 30 години, колкото през целия 20-ти век.

Прогнозираният растеж е особено тревожен, тъй като през 20-ти век моретата по крайбрежието на Атлантическия океан нарастват с най-бързия темп от 2000 години.

Лебьоф предупреди, че щетите ще бъдат високи, като посочи, че по-голямата част от американската икономика и 40 процента от населението са на брега.

Въпреки това, най-лошото дългосрочно покачване на морското равнище от топенето на ледените покривки в Антарктида и Гренландия вероятно няма да се случи преди 2100 г., казва океанографът на океанската служба Уилям Суит.

По-топлата вода се разширява и топенето на ледените покривки и ледниците добавят повече вода към световните океани.

Крайбрежните наводнения, които сега се наблюдават в САЩ, „ще достигнат съвсем ново ниво само след няколко десетилетия“. „Можем да видим този товарен влак как идва от повече от миля разстояние“, каза геологът от Университета на Уисконсин-Медисън Андреа Дътън. Въпросът е дали ще продължим да оставяме къщите да се изсипват в океана.

Нивото на морето на някои места се покачва повече от други поради наводнения на земя, течения и вода от топящия се лед.

И най-големият растеж в САЩ ще бъде на брега на Персийския залив и източното крайбрежие, докато западното крайбрежие и Хавай ще бъдат засегнати по-малко от средното, казва Уилям Суит.
Докладът прогнозира, че средно морското равнище в Съединените щати ще се повиши с около 0,6 метра до края на века – повече на изток, по-малко на запад.

Превод:БЛИЦ

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене