Рожден ден днес празнува отец Борис от село Беласица!

Роден е на 16 февруари 1939 г. в село Ново Ходжово, намиращо се в югозападна България, в близост до границата с Гърция. Живее с родителите си и сестра си, като основна роля в неговия живот играе майка му. Семейството му е бедно и среща много трудности. Дядо му също е свещеник, но като дете, съвсем по детски му, Борис не е толкова вярващ. Въпреки това, израствайки в среда на християнско семейство, обвързаността му с вярата е неизбежна и той е закърмен с обичта към Бог.

На 20-годишна възраст заминава да учи за войник. Тогава има шанса да стане военен, но в действителност това не се случва. Самият той казва, че няма точно определен момент в живота му, който да е отключил у него инстинктът да съхранява и да се отдава на вярата. За сметка на това метаморфозата от амбиция за кариера във военното поприще към такава в църквата е плавна. В крайна сметка наместо в служба на армията, Борис се посвещава в значително по-спокойната, но също толкова важна служба на Бог.

Децата дядо Борис обича, колкото цветята. През живота си е раздал над 15 000 близалки на мъниците, които отиват в храма, а също помага на стотици семейства да се сдобият с рожба. Дори когато многократно им е казвано, че това е невъзможно, след молитвата на отеца се случват чудеса. В това отношение е нещо като супергерой, въпреки че самият той твърди, че е само инструмент в ръцете на Бог.

За първи път, преди около 50 години, помага на бездетна учителка от селото, която самата баба Ванга увещава, че няма как да има дете. След срещата с отеца обаче, жената получава божи дар. Така дядо Борис посвещава живота си на чуждите животи.

От името на всички миряни на Подгорието, изказваме пожелания за здраве, дълголетие и все така вярна служба на Бога в името на нашето здраве и добруване!

Материалът е изготвен от Снежана Дончева, ученичка в ЕГ „Акад. Людмил Стоянов“, гр. Благоевград, за ученическия конкурс „Работилница за репортери 2020 – Книга на спомените“

Снимка: Anton Kolarov Photo

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене