Атака на иманяри в древния град на Ванга

сдсВ Хераклея Синтика изчезват най-много надписи от некропола

Иманяри крадат плоча за милиони от античния град, предсказан от Ванга. Стелата, която доказва, че се казва Хераклея Синтика, е била капарирана и подготвяна за износ зад граница.
През 2002 г. хора от с. Рупите са арестувани, а по-късно и осъдени за иманярска кражба. Били хванати точно когато се опитали да вземат плочата с 24-редов надпис на император Галерий от 38 г.

пр. Хр. По време на процеса става ясно, че за ценната находка вече има готов купувач в Гърция.
На нея е било изписано „Хераклея Синтика“, което я превръща в апетитна находка на черния пазар. Предметът слага началото на делата, които впоследствие се завеждат срещу иманяри в околността.
„От историческа и археологическа гледна точка тази плоча е безценна, но колекционерите биха платили милиони за нея. До този момент
иманярите са били абсолютно необезпокоявани за действията си
С тази акция сложихме началото на борбата срещу посегателството на важни исторически и културни ценности в Хераклея Синтика. След този случай имаме още десетки.

След акции на полицията в Петрич са спасени 50-60 надписа.
Нямаме загубено дело досега И посветителните, и надгробните плочи носят много важна информация за града. Всички сериозни надписи, които имаме в музея, са заловени от полицията, пресекла иманярска дейност. За съжаление те ги откриват преди нас“, казва Сотир Иванов, директор на Историческия музей в Петрич.
Надгробните плочи представляват по-голям интерес от останалите материали за иманярите. Незаконното им търгуване е доста скъпо. Всеки, който се сдобие с такъв надпис, може да го постави на гол терен и да твърди, че е локация на античен град. Това моментално би го превърнало в топдестинация за туристи.
Такава най-вероятно е била и целта на крадците от село Рупите, когато планират да изнесат плочата на император Галерий в Гърция. Но сигнал, подаден в РПУ Петрич, проваля плановете им. На полицейската акция присъства лично и археологът Сотир Иванов.
„Отидохме в местността Червените скали веднага щом разбрахме.

Първоначално бях само с двама полицаи срещу шестима иманяри.
Крадците се държаха доста арогантно
Мислеха си, че това е тяхна територия и едва ли не пречим и осуетяваме бизнеса им.
Беше си доста опасно, защото те вече бяха получили сериозно капаро за плочата.
Искаха да се саморазправят След като дойде подкрепление от полицията, се разбягаха. Стелата беше заловена на не повече от 10 метра от мястото на изваждането й, а след това отнесена в музея. В крайна сметка хората бяха осъдени и глобени със сериозна сума“, разказва преживяното археологът. Материалното свидетелство за едно събитие е най-добрият репер за туризъм – убеден е Сотир.
„Искам да благодаря много на РПУ Петрич, защото без тях нямаше да бъдем толкова ефективни.

Тези хора с голям ентусиазъм откликваха на всичките ми молби“, допълва още специалистът.

Обект на полицейска акция се превръщат и напълно обикновени хора от село Михнево. Сдобиват се с антична плоча, без да уведомят необходимите органи.
„Това е последната ни находка (Виж снимката вдясно). Надгробната плоча излезе при строителство на канализация в селото през ноември 2013 г. Фирмата откри ценната плоча от Хераклея Синтика, но не уведоми никого.
Добре, че имам контакти и работници от местността.
Казаха ми веднага, че се е открило нещо ценно там
Отидохме на място и хората доброволно я дариха. Проблемът е, че самата фирма и общината не са си свършили работата. За малко щеше да се унищожи важно културно наследство“, казва специалистът.
В повечето от случаите той присъства на акциите директно, но когато става въпрос за обиск по домовете, се заема полицията.

Археологът се включва на по-късен етап, когато трябва да се прави експертиза и да се докаже, че даден предмет е с висока стойност за българската култура и е притежание на държавата. „След акция на полицията върнахме страхотна лампа, използвана в Хераклея Синтика. Човек от Петрич я беше взел.
Доказах, че няма как този предмет да бъде притежание на някого от XXI век
Нито че може да я е открил в двора си. Беше ясно, че се е сдобил с нея чрез иманярска дейност“, казва Сотир.
Успяват да спасят и уникална колекция с над 40 керамични фигури. Пак са иззети чрез полицейска акция. Оценени са от Сотир Иванов при експертиза и изложени в музея в Петрич.
Интерес за иманярите представляват и предмети с нумизматична стойност, както и бижута от територията на Хераклея Синтика.
Градът сече собствени монети в продължение на 1000 г.


Открихме може би над 400-500 екземпляра (Виж снимките долу вдясно на 17-а стр.), които показват висок икономически живот. Те са от IV в. пр. Хр. от времето на Филип II до разделението на римската империя при Аркадий. Намерихме и много златни и сребърни накити от този период.
В музея в Благовград е изложено страхотно златно съкровище от Хераклея Синтика. Има ритон с глава на патенце, обработен с интересна техника, златни нагръдници, прибори за маса, изработени фино с митологични сцени. Също и една невероятна чаша, на която саизобразени подвизите на Херакъл,
казва археологът.
Най-добрата форма за справяне с иманярската дейност според него е превенцията.
„Когато извършваме разкопки с колегите от НАИМ-БАН, обикаляме селата и коментираме случващото се с хората. Важно е самите те да осъзнаят какво богатство е този град и да приемат, че може да се превърне в голям исторически обект.

Трябва да се опитаме заедно да го опазим. Казвахме на иманярите, че ще вземат нещо, ще го продадат, но ефектът ще е еднократен. Докато, ако го реставрираме и оставим тук в музея, ще привлече много туристи.
Те ще спят в къщите им, ще посещават заведенията им и
това ще носи приходи
Изграждане- то на съпричастност към културното наследство е важен фактор за опазването му“, разказва археологът.
Но, разбира се, не всеки човек разсъждава по този начин. Именно заради това инсталират система за охрана чрез видеонаблюдение. Местна фирма спонсорира техниката и наблюдава терена 24 часа в денонощието.
„Камерите са с много висока разделителна способност
Когато регистрират иманярска дейност, на базата на това, което е записано, можем да идентифицираме човека и да започнем съдебни процедури“, предупреждава Сотир Иванов.
Откакто са монтирани камери, иманярските посегателства са намалели значително. Всеки човек от околността знае, че обектът се наблюдава. „Поставихме техниката на мачти, за да може да се обхване по-широк спектър. Охраняваме некропола и археологическия обект, обхащаш откритото досега – три магазина, работилница, голямо помещение с мазилка, градска инфраструктура, крепостна стена“, казва Сотир Иванов.

 

Материали доказват
категорично, че хераклейците
са живели преди Христа

Предметите разкриват част от светогледа и емоциите на хората в онази епоха. Дават информация какво ги е вълнувало и вдъхновявало. Археологията показва материалната страна на живота през античността и дава възможност да се достигне до по-интимни факти.
Интересен нюанс за същността на хераклейците разкриват предмети, даващи сведения за тяхната религия. Те са били езичници до приемането на Миланския едикт през 313 г. и обявяването на християнството като официална религия.
„Плочите с кръст са категорично доказателство, че жителите на Хераклея Синтика са приели християнството и е имало живот и преди Христа. Тя е много характерна за този период. Част е от олтарна преграда. Със сигурност можем да кажем, че това е плоча от IV век.
Двете духовни направления се преплитат и фактите сочат, че са предизвиквали голямо раздвоение сред местните.
„Имаме и предмети, които доказват, че езичеството продължава да бъде разпространено и след Христа. Такава е плоча с богинята Артемида.
Ясно се вижда, че езическите култове се централизират под влиянието на новата религия. Много божества вече се представят като едно. Изобразена е Артемида – богинята на лова, която е с венеца с крилата на победата, характерни за богинята Нике.
В духовен план е имало две различни идейни течения, които са съжителствали в обществото на Хераклея Синтика. Все още не се е знаело коя ще се наложи. Чак през V-VI век християнството взема окончателно надмощие“, коментира археологът.

Доц. д-р Людмил Вагалински, който
води разкопките край Рупите:

Много от политиците ни имат частни незаконни колекции

-Каква информация за древния народ носят материалите, които сте открили до момента в Хераклея Синтика?
– Разкрили сме архитектура от римския период. Когато започнах да ръководя проучванията през 2007 г., се постарах да избера места, които даваха надежди, че ще бъде открита запазена архитектура. Целта ни бе да ги превърнем в туристическа атракция. Това ъгълче на България е принадлежало на Древна Македония. Повлияно е силно от елинистическата култура. Малко по-особено е като етнокултурна характеристика.
Всичко, което сме открили до момента, ни говори, че Хераклея Синтика е бил в добро икономическо състояние. Бил е най-важният град по Средна Струма. Не сме разкрили все още градежи от първата половина на историята му.
От некропола на този град са открити около 200 погребения. Хубавото е, че са запазени за държавата ни. Лошото е, че погребенията системно се унищожават от 90-те години насам от иманяри.
Имат стимул да копаят в лицето на богати колекционери
Много ме боли, че макар и в по-малки темпове продължава унищожаването на прекрасния некропол. Изнасят се най-хубавите накити и предмети, а останалото се разрушава брутално. Територията му е осеяна в ями като швейцарско сирене. Грозна картина.

– Как може да се предотврати това?
– Ако имаше повече желание, отдавна да сме приключили с необузданата иманярската истерия. Можем да се справим с прилагането на закона, който не е никак лош. Трябва да има ефективно осъдени и глобени. Когато се измъкват с адвокати и купени прокурори и съдии, няма как да стане. Голяма част от политиците ни на високо равнище имат частни незаконни колекции.
Наскоро даваха по телевизията, че при Божидар Димитров е постъпила златна огърлица. Но това е само върхът на айсберга. Ако една е хваната, десет са изпуснати.
Зад тези накити стоят стотици римски погребения,
в които е имало много други неща. Унищожена е историческа информация заради тях. Край Рупите правим каквото можем. Опитваме се от 2007 г. насам да накараме община Петрич и кмета Вельо Илиев да бъдат по-съпричастни. Самият музей, който е културното средище на Петрич, няма подходяща сграда, за да изложи материалите, които намираме. Знам, че общинският съвет е решил да предостави терен в центъра на града за музей, но това все още не се реализира. Фокусирани са върху така наречения музей на Ванга, който изобщо няма такъв статут.
Общината има два феномена – Хераклея Синтика и баба Ванга, които са на едно и също място. Не трябва да си пречат, а да се допълват, за да носят финансова подкрепа на общината.
– Те са и взаимно свързани. Ванга е предсказала наличието на древна цивилизация в района.
– Така е, но пророчицата не го е открила. Градът е бил използван като кариера още през средновековието, за да си вадят камъни за строеж на къщи. Едни от най-големите поразии на културно-историческото ни наследство прави законът на Александър Стамболийски, който разрешава да се използват руините на древни градежи, за да се издигат къщи на бежанците. Прави го по неволя, но това е най-съсипващото, което държавата е направила.
– За вас кое е най-впечатляващото, което до момента е открито за този град?
– Това е плочата с 24-редов надпис, която е доказателство за името на града. Сто години се спори в науката къде точно трябва да се локализира Хераклея Синтика. Градът е известен от древните писмени извори. Благодарение на стелата казахме, че е в местността Рупите. Най-много ме впечатлява, че
архитектурата е запазена изключително добре
Имаме стени по 4,5 метра височина, което е много рядко. Културата е разнообразна. Комбинацията от чудесна природа от две реки и минерален извор е невероятна. Популярността на местността заради пророчицата Ванга, околните хълмове, които са в резултат от изригване на вулкана Кожух, много преди града да се появи, също. Има голяма перспектива за туристическата атракция.
– Има една доста интересна керамична фигура със засилен акцент на фалос. Това типичен елемент ли е и какво ни говори за хераклейците?
– Култът с фалоса е много древен. Свързан е с плодородието в по-широк смисъл на думата. Не става въпрос само за раждане на повече деца, а за земеделието и скотовъдството. Тази фигурка е от III век (Виж снимката горе вляво). Гротескна е, с голям пенис, огромни нос и уши. Всъщност е свещник. Вижда се как човекът държи лампа. Когато я открихме, беше на парчета, но успяхме да я възстановим успешно. Керамичното ателие на хераклейците е пострадало по време на атака, имало е пожар.
Интересна е за широката публика. Сещам се и за едни златни солници от римската епоха, които бяха иззети от иманяри във Видин.
Имаха намерение да ги изнасят на Запад преди години
Бяха с лица, направени по същия гротескен начин – с огромни уши и носове.
Предстоят още доста интересни неща. Фокусирали сме къде да очакваме тетъра на древния град. Тази година предвиждаме да направим много геофизични проучвания на високата част на хълма Кожух. Ще се опитаме да разберем и малко повече за светилищата и укрепителната система.
– Това ли е най-древният град, откриван в България досега?
– Не бих го нарекъл така. Спорно е кое се нарича град. Много обичат да се спекулира с думите „най-древен“ и „най-стар“.
Критериите за град през различните епохи не са като съвременните. Има и по-древни със сигурност. Това, което отличава Хераклея Синтика за България, е, че е много известен от писмените извори.
Наричам го града на македонските царе
Имаме ъгълче на територията на България, което принадлежи на утвърдена древна гръко-македонска цивилизация.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене