Държавният план- прием за учебната 2022/2023 г. бе съгласуван от Комисията по заетост към Областния съвет за развитие

На заседание на Комисията по заетостта към Областния съвет за развитие, под председателството на областния управител Валери Сарандев, бе приет държавният план-прием и допълнителният държавен план-прием за учебната 2022/2023 г. за област Благоевград. Предвид епидемичната обстановка заседанието се проведе онлайн.

Броят на образователните институции в област Благоевград, които ще реализират държавен план-прием след VII клас е 60, разпределени в професионални и профилирани гимназии, средни и обединени училища. Предложени са общо 129 паралелки с 3 354 места в тях и до 26 ученици. През учебната 2021/2022 г. в седми клас се обучават 3 078 ученици на територията на областта.
Предложението за държавния план-прием в V клас за област Благоевград предвижда 2 паралелки с 52 места при клас от 26 ученици – една паралелка в ПМГ „Акад. Сергей Корольов“, гр. Благоевград и една паралелка в ПМГ „Яне Сандански“, гр. Гоце Делчев.

Общо за област Благоевград в X клас в обединените училища през учебната 2021/2022 г. се обучават 40 ученици, разпределени в 3 паралелки в община Гърмен, община Симитли и община Якоруда. Предложение за допълнителен държавен план-прием за учебната 2022/2023 г. е направено от НПГ „Димитър Талев“, гр. Гоце Делчев и от СУ „Св. Св. Кирил и Методий“, гр. Якоруда.

Комисията одобри обучение по 3 нови за областта специалности от професии – „Техник на енергийни съоръжения и инсталации“, „Електротехник“ и „Сътрудник в маркетингови дейности“ и 14 нови специалности в няколко общини от областта.
До края на месец април Министерството на образованието следва да утвърди държавния план-прием и допълнителния план-прием за следващата учебна година.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене