Лекарствата – все по-скъпи и липсващи

Увеличението е между 10 и 15 процента

Масово поскъпване на лекарствата. Увеличението е между 10 и 15 процента. Най-голямо е повишението в цените на медикаментите за лечение на простуда, грип или коронавирус.

Срещаме се с известната актриса Латинка Петрова пред аптеката, а тя не крие възмущението си от високите цени на лекарствата.

„Дадох 200 лева за сина ми и мъжа ми, които се разболяха от някакъв грип. Възмутена съм! Ако нямаш помощ отстрани и решиш с пенсията да се лекуваш, ти просто трябва да си легнеш и да си чакаш края, няма как“, ядосва се тя.

Още в края на миналата година почти всички производители и вносители са предупредили за повишението, което вдига и цените на дребно.

„Процентите са от 2-3 до към 20%. От март за втори път ще вдигнат цените“, коментира магистърът-фармацевт Марияна Иванчева.

А за някои лекарства увеличението вече е факт.

„Цените постоянно скачат нагоре. Аз употребявам лекарство за световъртеж, което беше 26 лв., а в момента достига до 30-31 лева“, коментира Кремена Банова.

Цените на лекарствата са регулирани и имат зададени максимални стойности, над които аптеките не могат да продават, обясни изпълнителният директор на агенцията по лекарствата.

„Това, което се наблюдава като разлика спрямо предишни периоди, се дължи по-скоро на отстъпки и търговски взаимоотношения между производител, търговец на едро и аптека. Във връзка с повишените разходи за производството, в момента са намалени тези отстъпки, което рефлектира върху по-висока стойност, която се заплаща от пациента“, заяви директорът на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов.

А Латинка Петрова е категорична, че поскъпването на лекарствата е неприемливо и е разочарована от липсата на реакция от страна на властите.

„Аз мисля, че „промяната“ ще продължи без народа си! Тя просто ще бъде промяна за шепа хора. Електоратът, който ги избра, ще си умира бавно и сигурно“, сподели песимистично тя.

На фона на поскъпването в аптеките, остава и проблемът с липсата на някои медикаменти, които се предписват основно по време на лечение на коронавирус.

Вижте повече в репортажа на Bulgaria ON AIR

Прочети още на: https://www.dnes.bg/business/2022/02/10/lekarstvata-vse-po-skypi-i-lipsvashti.520032

Камелия Цветанова

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене