Стана ясно кога ще са ученическите олимпиади

Ученическите олимпиади и състезания, които бяха планирани за март и април, но бяха отложени поради въведените противоепидемични мерки в страната, ще се проведат през май и юни. Това утвърди образователният министър Красимир Вълчев.

Отложените кръгове започват седмицата след Великден. Състезанията по информатика ще са на 7 (петък) и 8 май (събота). През уикенда ще се проведат и още няколко кръга, които бяха запланувани за по-ранен етап. В съботата след Великден са националният кръг по информационни технологии и по гражданско образование и тестовите задачи на олимпиадата по химия и опазване на околната среда за учениците от гимназиален етап. Пролетните математически състезания за 4 клас ще бъдат на 8 май, а за учениците от 7 до 12 клас на 9 май. Националният кръг на олимпиадата по немски също ще се проведе неделята след Великден. Теоретичният кръг по физика ще бъде на 9 май, а експерименталният следващия месец – на 5 юни.

Областният кръг на националния конкурс „Бог е любов“, както и общинският кръг на националното състезание по безопасност на движението по пътищата ще се проведат до 8 май. За 12-и май (сряда) насрочен националният кръг на олимпиадата по лингвистика. На следващия ден (13 май) пък е олимпиадата по техническо чертаене.

Няколко са и състезанията за уикенда преди държавните зрелостни изпити. Националният кръг на олимпиадата „Знам и мога“ ще се проведе на 15 май (събота). За него ден е насрочен и областният кръг на състезанието за безопасност на движението по пътищата. Олимпиадата по математика за седмокласниците и осмокласниците също ще e на 15 май, а за учениците от 9 до 12 клас на 15 и 16 май.

Учениците от 5 до 12 клас ще могат да се явят на състезанието „Европейско кенгуру“ на 29 май.

Останалите състезания са запланувани за първите две седмици на юни. За 5 юни (събота) са запланувани националните кръг на три олимпиади: по английски език, испански език и философия. В неделя (6 юни) също ще се проведат три национални кръга на отложените олимпиади: по български език и литература, астрономия и биология и здравно образование.

Вторият уикенд пък са последни три ученически олимпиади и състезания. Състезанията по компютърни мрежи на 12 юни (събота). Националният кръг по история и цивилизации за е на 12 юни, по география и икономика на 13 юни.

Националният кръг на ученическите олимпиади и състезания ще се провежда на територията на съответния регион (област). Изключение правят състезанията от Националния спортен календар на МОН, от Националния календар за изяви по интереси, националните състезания по професии и по безопасност на движението по пътищата, които ще се организират в определен център предвид по-малкия брой участници и спецификата на състезанията.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене