Нови правила за финансово стимулиране на раждаемостта в Благоевград

За да не се източва неправомерно хазната, променят условията за получаване на пари за новородени в Благоевград. Новите правила са спуснати със заповед на градоначалника Илко Стоянов, действаща от 1 февруари. Всички подадени заявления за финансово стимурране на родителите, подлежат на преразглеждане.

Едно от основните потенциални изменения касае частта за уседналост, според която единият родител следва да има постоянен и настоящ адрес на територията на общината поне 2 години преди раждането на детето, а другият най-малко 6 месеца преди депозиране на заявлението. Целта е да се предотвратят случаи, в които родители, живеещи в други населени места, получават паричен стимул от бюджета на Община Благоевград.

„Оказва се, че има непропорционалност между средствата, които отпускаме ние и тези, в други общини. За съжаление има случаи, в които този факт се оказва предпоставка за така наречен майчин туризъм. Има пропуски в Наредбата, а нашата цел е да ги отстраним и да поставим ясни и конкретни условия“, коментира Стоянов на пресконференция днес.

Емилия Халилова, директор на Дирекция „ Социална и жилищна политика“ поясни, че има ситуации, при които в опит да се връчи заповедта за изплащане на помощта, се оказва, че конкретното семейство не живее в Благоевград. Промените, предвидени от Община Благоевград, предвиждат и удължаване на срока за изплащане на еднократната помощ.

„Всичко зависи от бюджета. Както е известно преди общините да имат свой собствен такъв, следва да бъде приет този на национално ниво. Децата и родителите са наш приоритет, затова вече имахме случаи на пренасочване на парите от едно перо на Общинския бюджет в друго, което определено усложнява ситуацията. Семействата с новородени деца, които отговарят на конкретните условия ще получат помощта, но това може да се случи най-рано след като бъде приет Бюджета на Общината“, заяви Стоянов. Последна дума имат местните съветници.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене