ДПС иска бързо гражданство за 300 хил. български турци

Четин Казак

Да се облекчи даването на българско гражданство на наши изселници. Това предвижда поправка в закона, депозирана в деловодството на НС от шефа на правната комисия Четин Казак.

Ако бъде приета, бързо гражданство ще получат приблизително 300 000 – 400 000 сънародници в Турция и техните деца, пресметна той пред „24 часа“. В момента те трябва да са живели 3 г. в България, за да кандидатстват за него.

Сегашният запис в закона е дискриминационен и е тенденциозно отношение от бившата тоталитарна власт, категоричен е Казак, който е и член на ЦОБ на ДПС.

Облекчен ред трябвало да се въведе и за българите, отказали се от наше гражданство заради невъзможност за двойно такова в държавата, в която живеят към момента на преместването си.

Други депутати от ДПС – Тунчер Кърджалиев и Мустафа Карадайъ, пък са депозирали текстове, с които искат обезщетение и добавка към пенсиите за ранените от МВР по време на митингите срещу смяната на имената през 70-те и 80-те години на ХХ век.

Темата за възродителния процес вече напрегна допълнително отношенията между БСП и ДПС. Двамата депутати предлагат обезщетения да се търсят и от наследниците и да се изплащат още от 1 септември./БЛИЦ

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене