Списъкът на Петков – 19 имена в него

* Прокуратурата ще иска допълнителна информация от МВР
* Премиерът: Този разпит бе излишен пиар, искаме резултати
* Радев: Това е форма на институционално изнудване

Кой на кого оказва натиск – прокуратурата на властта или обратното. Този въпрос се зароди в поредната глава от спора, някои го определят дори като война между държавното обвинение, от една страна, и премиер, президент и кабинет, от друга. Само преди ден от прокуратурата обвиниха министър -председателя Кирил Петков в опит за индиректен натиск с изказването му за работата на държавното обвинение, за лисата на резултати срещу корупцията и опита за въпрос защо бившият шеф на „Булгаргаз“ не е с обвинение, а е бил разпитван само като свидетел по разследването. Стигна се до ситуация Петков да цитира имена на корумпирани лица пред главния прокурор Иван Гешев, което доведе до призоваването на премиера вчера във ВКП, където заедно с шефката на своя политически кабинет Лена Бориславова да даде обяснение. Отговорът дойде първо от името на президента Румен Радев, който определи привикването на Петков като форма на институционално изнудване, т.е. натискът не е от властта към прокуратурата, а точно обратното. Президентът напомни, че при връчването на мандата за кабинет ясно заявил, че коалицията трябва да направи

пробив с решителни реформи

иначе миналото ще потърси реванш. Сега по думите му се виждало точно това. Самият Петков не видя натиск, а по-скоро опит за пиар от страна на държавното обвинение.

Иначе самият Петков отиде в Съдебната палата със списък от 19 имена, с 9 повече от случаите, които цитира в понеделник. Прекара там около 2 часа. На влизане Петков изрази съжаление, че изпълнителната власт трябва да носи така доказателства на прокуратурата, и то публична информация, сред които и много журналистически разследвания. Според Петков прокуратурата е трябвало да си напише домашното и сама да се самосезира. И пак добави, че всички тези имена са говорени по кулоари, коридори и разследвания, но някои от тях не са проверявани.

Още преди дни Петков заяви, че ще даде данни за случай като Барселона гейт, Мата Хари, Осемте джуджета, санкциите по „Магнитски“ срещу Васил Божков, Делян Пеевски. Сега от думите му се разбра, че са добавили имена от близките 10 години на известни хора като Младен Михалев – Маджо, Таки, Петьо Еврото. Именно името на Маджо Петков определи като ново попълнение в списъка си. „След като са твърде отдавна известни, въпросът е дали прокуратурата е направила всичко възможно да сме сигурни. че имаме правосъдие“, коментира Петков. И даде да се разбере, че искат реални резултати. След разпита Петков повтори тезата си, че нито българското общество, нито правителството е доволно от резултатите на прокуратурата досега и се надява тя да направи своите разследвания, за да са сигурни, че

няма хора над закона

Самият Гешев не бил в този списък, въпреки че не са доволни от него. По думите му цялото общество би се радвало да получи неговата оставка. Според него обществото има нужда от справедливост. Уверен е, че за 55 дни, откакто са на власт, са свършили доста неща и не се страхуват от никого. Въпреки критиките премиерът не даде срок на обвинението.

Лена Бориславова пък влезе в прокуратурата точно в 15.00. И докато Петков носеше обемист плик с материали, това не се отнасяше и за нея. Добави, че дават на прокуратурата не факти, а публикации. Потвърди, че сред имената е й това на депутата от ДПС Делян Пеевски. „Ние не сме добавяли никакви твърдения, доказателства или факти. Нека прокуратурата бъде органът, който въз основа на тези данни извърши конкретни действия”, посочи тя. По нейни думи в момента има на няколко фронта атаки срещу действията на правителството. Възприема го като индикатор, че са на прав път.

Междувременно от прокуратурата съобщиха, че ще изискат от МВР цялата информация за лицата, евентуално извършители на икономически и криминални престъпления.

Иначе президентът отказа да дава оценка на работата на кабинета. Мотивът – рано е. Той само поясни, че правителството работи в трудна ситуация – каскади от кризи и тежко наследство. По думите му е илюзия, че правовият ред и демокрацията могат да се възстановят изведнъж. На въпрос дали има напрежение между „Дондуков“ 1 и 2 , Радев поясни, че грешките са неизбежни, но между кабинет и президент има конструктивно сътрудничество. Той изрази надежда правителството да действа принципно, а решенията да се взимат прозрачно, за да не остава съмнение в обществото, че нещо се върши задкулисно. Радев даде да се разбере, че е песимист в този състав на ВСС да се стигне до рационално решение и до освобождаването на Гешев. Относно златните паспорти той поясни, че това е порочна практика, която трябва да се прекрати. Относно правата на българите в Северна Македония и записването  им в конституцията Радев изтъкна, че трябва да сме безкомпромисни, а това да стане, преди да започнат преговорите на страната за ЕС.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене