Вандалски акт с българските венци на гроба на Гоце Делчев

По указания на ръководството на МВнР посолството на Република България в Скопие изпрати нота до Министерството на външните работи на Република Северна Македония.

С нея се изразяма дълбоко съжаление за вандалски акт, след съвместното отбелязване на 150-ата годишнина от рождението на Гоце Делчев на 4 февруари в Скопие, съобщиха от МВнР.

Поводът е откъсването на трикольорните ленти от венците, положени от българската делегация на гроба на Гоце Делчев в църквата „Св.Спас“ в Скопие, от неизвестни извършители, непосредствено след отпътуването на българската делегация.

В нотата се посочва, че този акт не допринася за духа на добросъседството и усилията на двете страни за динамизиране на двустранния диалог. Българската страна настоява компетентните органи в Република Северна Македония да разкрият и накажат извършителите.

От Скопие също дойде реакция.

Министерството на външните работи остро осъжда вандалския и неприятен инцидент в деня на отбелязването на 150-годишнината от рождението на най-видния ни революционер Гоце Делчев, извършен от членове на групи от запалянковци, които по нецивилизован начин премахнаха лентите от венците, поставени от български официални представители по време на отдаването на почит на гроба на Гоце Делчев, съобщи тази вечер Министерството на външните работи на РС Македония.

Министерството на външните работи е уведомило официално Република България, че компетентните институции на Северна Македония вече са предприели всички необходими стъпки, за да открият извършителите на инцидента.

Чрез него се прави опит да се хвърли сянка върху отбелязването и честването на смъртта на Гоце Делчев, на неговия гроб, както и върху имиджа на нашата държава и на делегациите от България, които участваха в това тържествено честване на тази важна за всички нас голяма историческа личност, се казва в съобщението.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене