Пътят Добринище-Гоце Делчев извън програмата на АПИ за ремонт, техническият проект мистериозно се изпарил от МРРБ

Регионалният министър Гроздан Караджов вчера попари с вряла вода 3 общини в Пиринския край – Гърмен, Хаджидимово и Сатовча, след като обяви, че най-натовареният им третокласен път от Добринище за Гоце Делчев изобщо не е в плановете на министерството и АПИ за ремонт тази година, тъй като за него дори няма технически проект.

Изявлението дойде по време на парламентарния контрол в НС в резултат на актуално питане от местния депутат Елхан Кълков. Питането бе провокирано от отчайващото състояние на пътя, който води до Огняновски минерални бани, Лещен и Ковачевица, и от многократните протести на местните жители през години от огромните дупки и пропаднали участъци от пътното платно. В резултат на поредния протест в началото на 2021 г. управляващи от ГЕРБ обявиха, че имат одобрен технически проект и започват рехабилитация на пътя, в резултат на което община Гърмен трябваше да направи спешна подмяна на ВиК комуникациите в с. Огняново, където преминава въпросното трасе, но в крайна сметка рехабилитацията на пътя така и не започна.

Вчерашното твърдение на министър Караджов, че всъщност в министерството няма технически проект за пътя, потвърди подозренията на Кълков, че обещанието на ГЕРБ е било предизборно.

Според регионалния министър Гр. Караджов ремонтната програма на АПИ за периода 2022-2025 г. още не утвърдена, защото министерството чака държавния бюджет, за да види с какви пари ще разполага. Вчера бил и крайният срок, в който граждани могат да предлагат пътища за спешни ремонти, но до каква степен министерството ще се съобрази с тях отново е въпрос на пари. От целия път 3-19 още на 14 юни 2019 г. първите 13 км са възложени на ДЗЗД „Пътно поддържане” – Благоевград, което е изпълнителната фирма на Областно пътно управление, но все още не е завършила процедурата по съгласуване, поради което и тези 13 км най-вероятно няма да бъдат ремонтирани тази година, стана ясно от отговора на министъра.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене