Новият шеф на „Паркинги и гаражи“ внася предложение за увеличение на наказателните такси

Предложение да се вдигнат цените на наказателните такси за нарушителите в „синя зона“ в Благоевград внася днес в ОбС новият управител на „Паркинги и гаражи“ Ивайло Червилов. Той иска санкцията за поставена скоба да скочи от 10 лв. на 30 лв., а за освобождаване от наказателен паркинг на репатриран автомобил – от 40 лв. на 80 лв., като остава и таксата за престой.
„Само за 10 дни от встъпването ми в длъжност в резултат на затягане на дисциплината и предприетите мерки оборотът и приходите се увеличиха и сме в състояние да вдигнем още за януари с 20% заплатите служителите, които работят на улицата, както им обещах още в първия ми работен ден“, доволен е Ивайло Червилов. Той отчете, че паркингът на „Кончето“, който тънеше нощно време в мрак, вече е осветен, а автомобилите на дружеството вече са брандирани с логото на фирмата и общината. Пристигнали са поръчаните от него 15 нови скоби и вече е сформиран още един, трети екип, за поставянето им на нарушителите. В резултат вчера преди обяд на ул. „Ив. Рилски“ от Джамията към площада в центъра на Благоевград бяха „закопчани“ неправилно паркираните в лявата лента автомобили, а част от тях репатрирани.Както е известно, това е една от конфликтните точки в центъра на Благоевград с еднопосочно движение, в които тарикати, за да не плащат „синя зона“, оставят колите си в насрещното платно, което заедно с разкопаната от месеци асфалтова настилка създават затруднения за движението на МПС.

Ив. Червилов е амбициран да въведе тотална реформа в платеното паркиране в Благоевград по примера на колегите му в Сандански. Преди дни той е бил в курортния град за обмяна на опит и е впечатлен от организацията на дейността там. „Синята зона“ в Сандански работи с нов софтуер и на терен са само 5 човека. Те нямат достъп до пари, функцията им е само контролна, да проверяват кой си е платил и кой не. Това става със сканиране на номера на автомобила с таблет, като информацията автоматично се изпраща на екипа със скобите при неправомерно паркиране. Шофьорите могат да си платят „синя зона“ по четири начина. Чрез паркоавтомати, които нямат нужда от ел. захранване и са напълно автономни, в търговски обекти, които са обозначени със знак, а на касата можеш да си платиш за 1, 2 или 3 часа, като издадения касов бон няма нужда да поставяш на таблото на колата, защото автоматично се вкарва в системата. От таксата на час 1 лв. за магазина остават 10%, като месечно оборотът му се вдига с 200-300 лв. и така се подпомага и местният бизнес. Можеш да платиш и с SMS, както и през приложение. Хареса ми, че на обозначителните знаци за „синя зона“ са посочени и най-близките търговски обекти, където можеш да платиш“, впечатлен е новият шеф на благоевградското дружество.

Според него финансово не е непосилно внедряване на аналогична система и в Благоевград, а тя се е доказала като работеща и в други градове като Габрово, Хасково, Кърджали… Цената на паркоавтомат е между 8000 и 9000 лв., на устройствата за издаване на касови бонове в търговските обекти – 400 лв., вместо 16 стюарди в момента навън ще останат да работят само 5-6 човека.

Във връзка със зачестилите сигнали за поставени скоби на паркирани на ул. „Шишман“ автомобили, чиито шофьори са пуснали SMS да платят „синя зона“, Ивайло Червилов посочи, че тази улица отдавна е извадена от списъка на „синя зона“ и това е урегулирано със знаци. „Хората просто трябва да ги спазват и да не пращат SMS-и, защото ще ги таксуват, но това не им помага при неправилното паркиране“, предупреди той.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене