Акценти в културния афиш на Благоевград през февруари

От 4 до 25 февруари Детският отдел на Регионална Библиотека „Димитър Талев“ – Благоевград е домакин на заниманията за подобряване на писмената реч в обучението по английски език „Spelling Bee“. Заниманията започват в 11:30 часа. На 18 февруари Библиотеката организира среща-разговор на тема „Майчиният език – най-великото дело и оръжие на един народ“. Срещата ще бъде в Библиоклуба от 11:30 часа. По повод 149 години от обесването на Васил Левски, Регионалната библиотека организира ученически рецитал, който ще бъде от 12:30 часа в Детския отдел. От 21 февруари до 25 февруари Детският отдел ще отвори врати за детската работилница за изработване на мартеници. Ученици от началния курс на училищата в Благоевград ще могат да се вкрлючат в работилницата до 25 февруари.

На 5 февруари, от 11:00 часа, в залата на Кукления театър в Младежкия дом, Общински куклен театър Благоевград ще представи „Приказните разказвачи“. Спектакълът включва три известни приказки – „Глупавият славей и хитрата лисица“, „Принцесата и трите ковчежета“ и „Жабокът-принц“. Всяка събота Кукленият театър радва своята вярна публика с интересни представления: на 12 февруари ще се играе представлението „За една обикновена шапчица червена“, на 19 февруари – „Бременските музиканти“, а на 26 февруари – „Гарвин Магьосникът“

Драматичен театър „Никола Вапцаров“ – Благоевград също няма да остави любимата си публика без интересни представления. На 4 и 5 февруари ще се играе представлението „Неволята“, съответно от 18:00 часа в петък и от 11:00 часа в събота. На 12 февруари, от 11:00 часа – „Пепеляшка“. Още две представления ще има за детската аудитория – „Пинокио“ – на 18 февруари – от 18:00 часа и на 19 февруари – от 11:00 часа. Аладин Алиибрахим ще представи своя „(Oт)личен опит“ на 11 февруари от 19:00 часа. На 14 февруари, от 19:00 часа Драматичният театър ще представи постановката по Оскар Уайлд „Колко е важно да бъдеш сериозен“. На 28 февруари, от 19:00 часа можете да гледате „Панаир на суетата“ по едноименния роман на Уилям Такъри, режисьор – Маргарита Мачева.

Градска художествена галерия – Благоевград До 12 февруари можете да разгледате уникалната колекция с произведения на академик Румен Скорчев в Градската художествена галерия. На 14 февруари, в 18:00 часа в двете зали на галерията ще се открие традиционната обща художествена изложба „За любовта и виното“. На 16 февруари, от 17:30 часа, Градската художествена галерия ще бъде домакин на представянето на библиографията „Художественият живот в Благоевград. Библиографията е направена от екипа на Регионалната библиотека „Димитър Талев“ и е един изключителен труд, който дава безценна справка за местни художници от няколко поколения.

На 14 февруари, в новата многофункционална зала на Регионалния исторически музей ще бъде експонирана изложбата „Познато в непознатото, невидимо във видимото“. За какво става въпрос? Разгледайте я, за да разберете! Регионален Исторически Музей Благоевград

На 14 февруари в село Дъбрава ще бъдат зарязани традиционно лозята в чест на Деня на винаря и лозаря. Виненият празник в село Дъбрава е традиционен и тази година също ще отличи най-добрите местни винари.

Последната седмица на февруари Центърът на личностно и творческо развитие на децата на Благоевград ще отвори врати за работилница за мартенички. Във фоайето на Младежкия дом ще се „развихрят“ оригиналните идеи и сръчни ръце на деца и ученици от общината. На 22 февруари, от 17:30 часа, Фолклорна група „Бисери“ ще представи във фоайето на Младежкия дом „Шоуто на имитациите“. На 28 февруари, от 18:00 часа, в Зала№3 на Младежкия дом ФГ „Бисери“ и ФТА „Пиринче“ ще изнесат открит урок на тема „Сирни Заговезни – Прошки“. Център за Личностно и Творческо Развитие на Децата на Благоевград
🇧🇬 На 19 февруари се навършват 149 години от обесването на Апостола на свободата – Васил Левски. Община Благоевград организира ритуал по полагане на венци и цветя в памет на един от най-свидните синове на България. 11:00 часа, пред бюст-паметника на Васил Левски.

На 22 февруари в Благоевград ще гостува театралната постановка „Търновската Царица“, по Емилиян Станев. Гостуването е организирано от „Импресарио Иванов“ Импресарио Иванов Импресарио
Представлението е от 19:00 часа в зала „Яворов“. Драматизация – Бойко Илиев
Костюми – Жанета Иванова
Сценография – Теодор Даскалов
Участват – Елена Петрова, Мариела Топалова, Таня Карбова, Николай Сяров, Веселин Борисов, Марияна Бранкованова, Цветана Благоева, Яцек Янков.

На 24 февруари, от 19:00 часа, в зала „Яворов“ Община Благоевград и Камерна опера Благоевград/Blagoevgrad Chamber Opera ви канят на концерта „Джаз, любов и песни“ – музикален проект на Любомир Денев – пиано, композиции и аранжименти, Венера Мелеки – солист, Струнен оркестър на Камерна опера – Благоевград, концертмайстор – Стоил Богданов.

На 25 февруари, от 19:00 часа, в зала „Яворов“, Фери Арт ще представи комедията „Сватба със закъснител“ с участието на Филип Аврамов, Мая Бежанска, Тони Минасян, Илияна Лазарова, Христина Джурова. Режисьор е Николай Гундеров. Както казва великият Чаплин: „Ден без смях е пропилян ден“, а на 22 февруари ще има много смях в залата, така че не пропилявайте този ден!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене