Хаджидимовски ученици обраха първите награди от националния конкурс „Народните будители и аз“

На официална церемония преди дни бе закрит Единадесетия национален конкурс за индивидуално творчество „Народните будители и аз“, в който взеха участие 288 ученици от 69 училища от 21 области на България.

За втори път в конкурса участват и ученици от СУ „Никола Вапцаров“ – Хаджидимово, както и за втори път има и международно участие. Ученици от пет училища в Молдова, българското неделно училище в Скопие, Северна Македония и гимназията „Г.С. Раковски“ в Болград, Украйна се състезаваха с връстниците си от родината. Всички те писаха есета, разкази, стихотворения, рисуваха и подготвяха мултимедийни презентации.

Надпреварата между младите родолюбци по темата „По пътя на българската свобода“ премина в два етапа. Първият бе посветен на 200-годишнината от рождението на Георги Раковски, а вторият – на 145-годишнината от гибелта на Ботев и 148-годишнината от гибелта на Левски. Творчеството на учениците бе оценено от деветчленно жури, ръководено от академик Марин Кадиев – председател на Съюза на независимите писатели в България.

Анелия Мандажиева от 6. клас, Анелия Спахиева от 7. клас и Наталия Таранинова от 10. клас бяха класираните участници на СУ „Никола Вапцаров“ – Хаджидимово. Те обраха първите места в Единадесетото издание на Националния проект на Ротари и Зонта „Народните будители и Аз“. Самият конкурс се провежда за единадесети пореден път под патронажа на Президента на Република България Румен Радев.

Хаджидимовските момичета участват в раздела за есе и стихотворение със своите мисли и чувства за будителите и родината. Надпреварата между младите поети бе толкова равностойна, че журито присъди две първи награди в раздел „Стихотворения“, едната от които е за десетокласничката Наталия Таранинова от училище „Никола Вапцаров“ – град Хаджидимово за стихотворението си „Блудният син“. Седмокласничката пък Анелия Спахиева бе класирана на второ място със стихотворението си „Ботев – ореолът на България“.

В категория „Есе“ във възрастова група 5 – 6 клас първото място бе за Анелия Мандажиева и есето й „Завещано от Апостола“. В същата категория – във възрастова група 7-8 клас, първо място печели и седмокласничката Анелия Спахиева за нейното есе „Христо Ботев – по-жив от живите“. Консултант и на трите ученички е Заприна Глушкова – старши учител по български език и литература.

Към всички участници създателят и ръководител на националния проект „Народните будители и аз“ доц. Кирчо Атанасов се обърна с приветствените думи: „Уважаеми ученици, ентусиазмът, с който участвате в „Народните будители и аз“ е силна гаранция за това, че няма да се наложи отново да се пише „Епопея на забравените“. Вие сте победители над незнанието и забравата на народните будители, над незнанието и забравата на плеядата велики българи, носили гордо факела на българщината и българския дух през тези 1300 години, за да я има България и сега на този проветрив Балкански полуостров. За да можете вие младите поколения да носите този факел и в бъдните десетилетия. До нови срещи в следващото 12 издание на „Народните будители и аз“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене