Транспортните фирми в Дупница пред фалит

Транспортни фирми в Дупница са пред фалит заради пандемията и високите цени на горивата. Две от големите фирми са спрели работа и изчакват по-добри времена.

Михаил Билярски, който от 20 години извършва превоз на гастарбайтери от Италия до Дупница и обратно, е свил курсовете до един на седмица, за разлика отпреди появата на Ковид-19, когато неговите автобуси пътуваха три-четири пъти седмично до Италия и бяха пълни в двете посоки.

Потърсен да коментира ситуацията, той заяви:

„Заради карантината от Ковид-19, под която трябва да останат при пристигането им в България, много хора се отказаха да пътуват с автобуси. Високата цена на горивата също е важен фактор в нашата дейност. В момента превозваме пътници по веднъж седмично от Милано до Дупница и автобусите ни са пълни на 10%. Дупничани в Милано предпочитат да пътуват със самолет, по-евтино им излиза и се придвижват по-бързо. Всичко, което изкараме от превоза, отива за заплати на шофьорите и техните осигуровки. Все още не сме спрели дейността си с надежда нещата да тръгнат на добре, да спре разпространението на К-19, цените на горивата да се урегулират и да станат по-поносими. В момента просто кретаме…”, заяви Билярски.

Неговият конкурент в бизнеса Кирил Искренов не работи от началото на 2022 г. „В момента няма туризъм. Хората се страхуват да не се заразят с Ковид и не пътуват. След Нова година не съм направил нито един курс в страната и чужбина. Не мога да пътувам с полупразни автобуси, а и цените на горивата скочиха драстично. Преди Нова година купувах нафтата при цена 1,90 за литър. В момента е 2,50 лв. за литър. Надявам се животът да се върне такъв, какъвто беше преди пандемията. Получавам и помощи от държавата заради пандемията, но те не са достатъчни да покрият загубите ни”, заяви Кирил Искренов.

В същото време таксиметрови шофьориказват:

„ Сега, в момента на пандемия и високи цени на горивата, всяка сутрин от автогарата тръгват бусове за чужбина, без да имат лиценз за такъв превоз. Като не плащат данъци, те не работят на загуба, а печелят. Много хора се препитават незаконно, като извършват превози с малки камиони и никой не ги проверява. Къде са контролните органи?”, питаха те.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене