Община Благоевград насочва строителните отпадъци към Церово

Върху 20,545 дка в местността Емешен, землището на с. Церово, община Благоевград смята да изгради площадка за предварително третиране и рециклиране на строителни отпадъци и така да започне решаването на проблема си със затвореното от РИОСВ сметище за строителни отпадъци край с. Изгрев.

Преди 3 дни общината внесе в екоинспекцията инвестиционното си намерение за преобразуване на терена от пасище в работна площадка заедно с необходимите документи, включително акт за публична общинска собственост, както и разрешение за изработване на ПУП, гласувано от ОбС – Благоевград още на 23 декември 2016 г.

Плановете на общината са тук да бъдат депонирани от лицензирани фирми или физически лица неопасни строителни отпадъци и земна маса, получени предимно от разрушаване на сгради и изкопни работи, и на място те да бъдат подлагани на раздробяване, трошене, сортиране, палетизиране, сушене, рязане и др. операции, като в крайна сметка строителните отпадъци ще се превръщат в строителни продукти за повторно използване. На площадката няма да има натрупване на отпадъци, защото остатъците след преработката – главно хартия, стъкло, дървесина, черни метали, минерали и др., ще се предават за последващо третиране на други лицензирани фирми.

Самите строителни отпадъци ще се съхраняват в отделни надписани клетки за вида и кода на складирания отпадък. Те ще се доставят само от коли със защитни покривала, чиито гуми ще се мият при напускане на терена, а особено през лятото водоноски ще оросяват систематично пътищата до сметището и самите купчини строителни отпадъци.

Като оборудване на площадката ще има електронна везна, режещи инструменти – флексове, оксижени, клещи, мобилна трошачка, багери и др.

Предвижда се новото временно сметище да работи по 8 часа 7 дни седмично, като ще приема ежедневно по 60-65 тона строителни отпадъци.

РИОСВ – Благоевград вече засече, че много малка част от имота попада в границите на защитена зона Орановски пролом – Лешко, поради което няма да има опасност за флората и фауната в зоната. Въпреки това инвестиционното намерение ще трябва да мине през по-леката процедура за одобрение – преценяване на необходимостта от ОВОС.

От днес инвестиционното намерение ще бъде на разположение на заинтересованите лица в деловодството на РИОСВ – за становища, мнения и/или възражения относно реализацията му. Месец по-късно екоинспекцията ще продължи процедурата.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене