Огнище на африканска чума край Сандански!

Огнище на заболяването африканска чума по свинете е установено в землището на санданското село Кръстилци, което е на 4 километра от селата Вълково и Струма. Огнището е първото в рамките на три години, открито при домашните свине.

В селото в края на миналата година са установени 5 умрели прасета в местността Петрови ниви. Взетите проби тогава показали, че причината е африканска чума. Около 10 януари отново са взети проби от домашни прасета, които показали наличие на чума. Всички собственици на домашни прасета са уведомени за наличието на заболяването в с. Кръстилци.

От Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ са предприели мерки за ликвидиране на огнището с умъртвяване на животните. Създадени са зони за рестрикция, които обхващат землищата в с. Кръстилци и граничещите с тях села Лебница, Струма, Вълково и Палат. От БАБХ апелират към стопаните да спазват правилата за превенция на заболяването. В процес на установяване и откриване е източникът на инфекцията и начинът на заразяване на прасетата в с. Кръстилци.в.Струма

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене